Hírek

2012.05.10. 05:50

A (nagyon) szőke szóvivő

Úgy vélem, a Selmeczi Gabriella-félék még ebben a végletesen kettéosztott és ellenségeskedő országban sem tudnának néhány hónapnál tovább a felszínen maradni, ha a Fidesz szimpatizánsainak egy részét (és nem feltétlenül az agyban izmosabb felét) nem lehetne még 2075-ben is az „elmúttnyócévet” felelőssé tevő hazug és ostoba történetekkel kábítani.

Stanga István

Ha azt nem is állíthatjuk, hogy az igencsak népszerű „szőke nős” vicceket mind egy szálig Selmeczi Gabriella korábbi nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott ihlette, az bizonyos, hogy a „forradalmi” kormánypárt szóvivője nem tartozik a túlságosan bonyolult lelkek közé. Hogy mennyire nem, azt megmutatta már 1998-1999 táján is, amikor azért volt kénytelen feladni a társadalombiztosítási alapokért felelős politikai államtitkári pozícióját, mert néhány fideszes országgyűlési képviselő társával levelet írtak az Amerikai Egyesült Államok több szenátorának, azért lobbizva náluk, hogy az USA új magyarországi budapesti nagykövete Steven M. Jones, a Lockheed Martin fegyvergyár egyik pénzügyi vezetője legyen..., no és persze, megmutatja nap mint nap ma is, amikor olyan primitív és röhejes megnyilvánulásokkal véteti észre magát, hogy még a Szijjártó Péteren edződött embereknek is tátva marad a szája. Mert bár a folyamatos visszafelé mutogatás a Fidesz valamennyi politikusának a sajátja – ami majd két évvel az Orbán-kabinet hivatalba lépését követően azért eléggé vicces –, a nagyon szőke szóvivő az idióta „elmúttnyócév”-ezést még csak nem is különösebben variálja. És hogy mindez valóban így van, arra álljon itt az elmúlt hónapokból néhány tanulságos Selmeczi-tiráda... A gyógyszertámogatások csökkentését és az azzal együttjáró áremelkedést firtató Varjú Lászlónak például azt mondta, „a Gyurcsány-korszak kormányainak a hivatali ideje alatt az egészségügy átláthatatlanul működött, és a betegek érdekei helyett a nagyvállalatok prifitérdekeit szolgálta”, míg az MSZP-s Szekeres Imrének azt, hogy mivel „a szocialisták nyolcévi kormányzásukkal tönkretették, eladósították és a végletekig kiszolgáltatottá tették Magyarországot”, módfelett üdvös lenne, ha Szekeres és pártja semmiféle tanácsot sem osztogatna. Aztán persze, idézhetném azon kiszólását, amelyben a szocialista párti Gúr Nándort („az MSZP nyolc év alatt a szakadék szélére sodorta Magyarországot”), illetve Mesterházy Attilát tette helyre („miután a szocialisták kormányzásuk alatt tönkretette az egészségügyet, nagyon mélyen hallgatniuk kellene”), vagy  azt az eszmefuttatását, amiben az előző érát és a NER-t együtt emlegette („a gyurcsányi lázálmoknak a magyarok 2010-es nagy összefogása vetett véget” (...), a nemzeti együttműködés rendszere viszont stabilitást hozott, 2012 pedig már a konszolidáció éve”).  

Mielőtt azonban bárki is félreértene, sietek gyorsan leszögezni, szerintem egyáltalán nem volt hiba éppen Selmecziből pártszóvivőt csinálni. És nem csupán, sőt, nem elsősorban azért, mert a pályáját éttermi felszolgálóként kezdő szőkeséget komoly (értsd: egy kis gondolkodást igénylő) feladatok  elvégzésére lehetetlen használni, esetleg, mert a forradalmi kormánypárt kipróbált, nagyon-nagyon sok kemény csatát megélt harcosáról – ha nem hölgyről lenne szó, azt mondanám: veteránjáról – illik gondoskodni, mint inkább azért, mert viszonylag kevesen vannak, akik Selmeczinél nagyobb hittel, meggyőződéssel no és persze, mélyebb átéléssel lennének képesek a világraszóló baromságaikat elmondani. Nem vitatható ugyanakkor, hogy a Selmeczi-félék még ebben a végletesen kettéosztott és ellenségeskedő országban sem tudnának két-három hónapnál tovább labdába rúgni, ha a kormánypárt szimpatizánsainak egy részét (és nem feltétlenül az agyban izmosabb felét) nem lehetne még 2075-ben is az egyértelműen az Orbán-kormány által elkövetett hibákért és tévedésekért is az „elmúttnyócévet” felelőssé tevő hazug és ostoba történetekkel kábítani. Ezért hát, Selmeczi „hadrendbe állítása” nem csupán azt jelzi, hogy a Fidesz a saját választóit mindenki másnál jobban ismeri, de azt is, hogy azokat semmibe sem nézi. Ám ettől még a kormánypárt híveinek egyáltalán nem kell kétségbe esni. Különösen, mert Selmeczinél lehetetlen mélyebbre süllyedni.

P. S.: Fenti sorok megszületését követően jött a hír, miszerint Selmeczi Gabriella egy kommunikációs tanodát nyitott. Gondolom, az iskola mottója az lesz: „Vak vezet világtalant”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!