Hírek

2010.02.09. 11:43

Duraynak bocsánatot kell kérnie - szlovákul

Szlovákul is bocsánatot kell kérnie Duray Miklósnak, az MKP stratégiai alelnökének a Szlovák Nemzeti Párttól. Tavaly már bocsánatkérésre kötelezték Durayt, aki ezt meg is tette – magyarul.

mti

Szlovákul is bocsánatot kell kérnie Duray Miklósnak, a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnökének a Szlovák Nemzeti Párttól, mert egy budapesti rádióműsorban 2006-ban Jan Slota pártját fasisztának nevezte – döntött egy pozsonyi bíróság.

Tavaly már bocsánatkérésre kötelezték Durayt, aki ezt meg is tette – magyarul. Ján Slota pártját ez nem elégítette ki, s ezért végrehajtó útján akart elégtételt kapni. Duray decemberben – állampolgári jogaira hivatkozva – beadványban tiltakozott, de azt a pozsonyi bíróság elutasította.

„A bírósági per szlovák nyelven folyt, ezért a folytatásnak is ezen a nyelven kell történnie. Indokolatlan most, utólagosan arra hivatkozni, hogy a bíróság nem tette lehetővé az alperesnek anyanyelve használatát” – magyarázta a döntést Pavol Adamciak, a pozsonyi bíróság szóvivője. Hozzátette: a végrehajtási perrendtartás a további fellebbezést nem teszi lehetővé.

Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője üdvözölte a döntést. „Világossá vált, hogy a Szlovák Köztársaságban a szlovák az államnyelv, és ez a hivatalos eljárásban mindenkire nézve kötelező” – jelentette ki a képviselő.

A magyar politikus már korábban leszögezte: „ha szükséges lesz, akár Strasbourgba is elmegy.” Duray Miklós politikai véleménynyilvánításért már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, és Durayra börtönbüntetést szabott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!