Hírek

2008.08.28. 19:03

Válságos a közoktatás állapota?

Az MSZP szerint rendben, a Fidesz szerint válságban kezdődik az idei tanév. A szocialisták a kormányprogram folytatásáról beszélnek, az ellenzéki párt a közoktatás gondjaiért is Gyurcsányt okolja.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Hat év alatt 130 ezerrel csökkent az iskoláskorú gyermekek száma Magyarországon. FOTÓ: AFP
[/caption]Biztosítottak a tanévkezdés feltételei, folytatódik a kormányprogram  megvalósítása, a 2008/2009-es tanévben is kiemelt terület marad az  oktatás, a kultúra és a tudomány. Így foglalható össze az MSZP véleménye a tanévkezdésről. Tatai-Tóth András szocialista képviselő, oktatási szakpolitikus azt mondta, jövő januártól nő a kezdő pedagógusok bére: egyetemi végzettség esetén 32 ezer, főiskolai diplomával 20 ezer forinttal kereshetnek többet az új tanárok. A többi pedagógus bére is nő, húsz év szolgálati időig csökkenő mértékben „belesimul” a bértáblába – mondta Tatai-Tóth. Az MSZP véleménye szerint az intézkedéstől vonzóbbá válhat a pedagóguspálya, és több tehetséges fiatal lehet az oktatási intézményekben. Nőhet az iskolák vezetőinek bére is, juttatásukat 20-40 ezer forinttal emelik januártól. Pótlékban részesülnek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok is, és kidolgozás alatt áll a kutató tanári ösztöndíj.

Az iskolát a tanár teszi

Sólyom László köztársasági elnök szerint mindegyik iskolát a tanár teszi. Az államfő a VII. Nevelésügyi kongresszuson azt mondta, biztos abban, hogy bárhogy alakulnak is a körülmények, sokan vannak és mindig is lesznek jó tanárok. Sólyom szerint az oktatás és nevelés sorsdöntő Magyarország jövője szempontjából. A köztársasági elnök sem hagyta szó nélkül a kisiskolák helyzetét. Mint mondta, országjárása során azt tapasztalta, ha elmegy az iskola, elköltöznek a fiatalok, és vége lesz a falunak.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: semmilyen olyan  kormányzati intézkedést nem hoztak, ami intézményátszervezéseket  eredményezne a most induló tanévre. Az esetleges iskolaátszervezéseknek demográfiai okai vannak a szocialisták értelmezésében. Például olyanok, hogy hat év alatt 130 ezerrel csökkent az iskoláskorú gyermekek száma Magyarországon. Új elem ugyanakkor, hogy a fenntartóknak az intézmények átszervezéséről szóló döntéseit ezentúl március 31-ig meg kell hozniuk. A falusi kisiskolákkal kapcsolatban az MSZP úgy teszi fel a kérdés, státusz-szimbólum az iskola, vagy az a cél, hogy minél színvonalasabb oktatást kapjanak a gyerekek. Demagógia, hogy kihal egy település, ha nincs iskolája - mondta Tatai-Tóth. - Magyarországon  mintegy ezer olyan település van, ahol soha nem volt iskola - tette hozzá az MSZP szakpolitikusa.

Persze egészen másként látja, értelmezi a tanévkezdéssel és a közoktatással összefüggő kérdéseket a Fidesz. Zsigó Róbert, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes alelnöke kiemelte: az elmúlt évben több mint 400 iskolát és óvodát zártak be, az év végére pedig 15-20 ezerre nőhet az elbocsátott pedagógusok száma. A kisebbségi kormány megszorító intézkedései  minden idők legmélyebb válságába sodorták a magyar közoktatási  rendszert, és emiatt Gyurcsány Ferenc a hibás - fogalmazott. Zsigó Róbert ezenkívül azt is mondta, a  kisebbségi kormány, már régen nem ingyenes tankönyvről beszél, bár 2002-ben és 2006-ban is megígérték azt. A Fidesz egyébiránt ma sajtótájékoztatót tart a tanévkezdésről. Sokatmondó az esemény címe: Tanévkezdés - szociális válságban.

A tanévkezdés miatt hamarabb érkezik a családi pótlék

Az iskolakezdésre való tekintettel egy héttel korábban, már csütörtökön elkezdte a családi pótlék kifizetését a Magyar Államkincstár. Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentette: aki bankszámlára kapja az ellátást, ahhoz már a hétvégén, de legkésőbb hétfőn eljut a családi pótlék. Akik postán kapják, azok számára jövő héten, kedden kezdi a kézbesítést a Magyar Posta. Szeptembertől egyébként egyszerűsödnek a családi pótlékra való jogosultság igazolásának szabályai a 16 évesnél idősebb diákok esetében. Az ő adataikai az államkincstár közvetlenül az Oktatási Hivataltól szerzi be, külön igazolásra nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!