Hírek

2008.08.17. 16:17

McCain 1956-hoz hasonlította a grúziai válságot

John McCain amerikai szenátor az 1956-os magyar forradalom eltiprásához hasonlította a Grúzia elleni orosz támadást

mti

John McCain amerikai szenátor az 1956-os magyar forradalom eltiprásához hasonlította a Grúzia elleni orosz támadást; a valószínű republikánus elnökjelöltet idéző The Washington Post szerint azonban csínján kell bánni az ilyen párhuzamokkal.

McCain Csehszlovákia 1968-as, illetve Magyarország 1956-os szovjet megszállására utalt – világított rá a liberális hangvételű The Washington Post, amely egy archív fotót is közölt, amelyen szovjet harckocsik láthatók a magyar főváros utcáin. Magyarország szovjet megszállása, amely véget vetett az 56-os felkelésnek, nem hasonlítható a Grúzia elleni orosz támadáshoz – ez a lap véleménye. „Ezt a mozit már láttuk, Prágában és Budapesten – mondta a szenátor, hozzátéve: „ma mindannyian grúzok vagyunk”.

A The Washington Post megjegyezte: az orosz–grúz „csúnya háború” kirobbanása nyomán gyorsan megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint Putyin Hitlerhez hasonlítható. Robert Kagan neokonzervatív kommentátor az orosz támadást a Szudéta-vidék 1938-as náci megszállásához hasonlította; Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter volt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pedig arról beszélt, hogy az orosz kormányfő magatartása ijesztően hasonlít Sztálin és Hitler 1930-as évekbeli politikájához.

Az újság szerint azonban ezek a megállapítások túlzóak, mint ahogy az egykori hírhedt Brezsnyev-doktrínához sem lehet hasonlítani Moszkva mai politikáját; a szovjet vezetők egykor fenntartották maguknak a jogot, hogy katonailag beavatkozzanak Kelet-Európában omladozó birodalmuk aládúcolására.

A The Washington Post szerint a Dél-Oszétia körüli viszály eseményei csak a Kaukázus bonyolult etnikai viszonyainak ismeretében érthetők meg; a történelmi sérelmek mélyek a térségben, ahol az elnyomottakból egy szempillantás alatt elnyomók válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!