Hírek

2008.08.21. 15:33

Fodor: nincs emberarcú szocializmus

Az SZDSZ elnöke szerint a prágai tavasz eltiprása negyven évvel ezelőtt megmutatta, hogy nincs emberarcú szocializmus; Fodor Gábor közleményében Magyarország elmúlt ötven éve legszégyenletesebb eseményének nevezte, hogy részt vett az 1968-as csehszlovákiai bevonulásban.

MTI

„Tizenkét évvel azután, hogy Magyarország saját bőrén tapasztalta, milyen az, amikor idegen hatalom tiporja el a szabadságot, maga is cinkosa lett egy ilyen cselekedetnek” –  emlékeztetett Fodor Gábor az 1956-os események kapcsán 1968-ra. A pártelnök szerint negyven évvel ezelőtt kevesen voltak, akik felemelték hangjukat az ellen, hogy felmondjuk a szolidaritást más népekkel, amelyek a szabadságukért küzdenek. Ezeket az embereket elismerés illeti, mert megőrizték a magyarság becsületét, a cseh és szlovák néptől pedig ezúton is bocsánatot kell kérnünk – írta kommünikéjében Fodor Gábor.

Úgy fogalmazott, hogy liberálisként büszkén vállalják 1968 örökségét: az elnyomó hatalommal szembeni prágai szabadságtörekvéseket és a Nyugat-Európában akkor zajló kulturális forradalmat. „Egyaránt óvnunk kell a demokrácia alkotmányos pilléreit, és a jogot a hétköznapok sokszínűségéhez, mert ez a szabadság” – írta Fodor Gábor, hozzátéve: az SZDSZ az alkotmányos jogállam és a demokratikus szabadságjogok pártja, így ezek védelme a legfontosabb feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!