Hírek

2008.05.05. 13:52

Mianmar: négyezer halott!

Legalább négyezer halottja van a Mianmart (Burma) sújtó ciklonnak, és több mint háromezer embert eltűntnek nyilvánítottak

Forrás: BBC

Az eddigi hírekkel ellentétben nem négyszáz, hanem csaknem négyezer (3969) halottja van a Mianmart sújtó ciklonnak. Az országot irányító katonai junta által ellenőrzött média jelentése szerint ezenfelül legalább háromezer ember eltűnt.

A bajokat tetézi, hogy több százezer ember vált hajléktalanná Burmában az országon végigsöprő trópusi ciklon miatt, közölte hétfőn egy ENSZ-tisztviselő. Richard Horsey, a világszervezet regionális segélyközpontjának munkatársa a thaiföldi fővárosban, Bangkokban közölte, hogy legalább ugyanennyi embernek nincs ivóvize. Segélyszervezetek készen állnak arra, hogy palackozott vizet és főzőkészülékeket szállítsanak a térségbe. A katasztrófa-sújtotta területen összeomlott az ivóvíz és az áramszolgáltatás, gyakorlatilag megszűnt a telekommunikáció. 

A Nargis névre keresztelt ciklon a hét végén okozott súlyos károkat az ázsiai országban. A viharban több mint húszezer épület dőlt romba, többségük az Iravádi folyó alacsonyan fekvő deltájában. Legkevesebb 350 ember életét vesztette. A katonai junta által ellenőrzött Miaddi televízió azt jelentette, hogy az ország öt déli régióját katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították.

A Nemzetközi Vöröskereszt közölte, különböző csoportok igyekeznek felmérni a kár mértékét és azt, hogy mennyi segélyre van szükség a katasztrófa sújtotta régiókban, ahol közel 24 millió ember él. Michael Annear, a szervezet délkelet-ázsiai katasztrófakezelő központjának vezetője elmondta, hogy víztisztító tablettákat, ruhákat, sátorlapokat, főző- és tisztálkodási eszközöket vinnének a területre.

Ezek is érdekelhetik