Hírek

2008.05.28. 17:52

Még nem csökken a távhőáfa

Visszavonulót fújtak a szocialisták a távfűtés áfakulcsának csökkentésének ügyében. Nem szerepel ugyanis az MSZP tervei között, hogy 20-ról 5 százalékosra mérsékeljék a távhődíjat sújtó forgalmi adót.

Vég Márton

„Nem szerepel az MSZP azonnali intézkedési tervei között a távfűtés áfakulcsának csökkentése” – szögezte le Szanyi Tibor. A szocialista frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője azonban megígérte: a takarékosság és a hatékonyság javítása érdekében további erőfeszítések történnek, úgy a programok, mint a jogszabályi környezet terén.

„Abban is egyetértés született, hogy azonnali intézkedések is szükségesek, azonban ezek sorában az áfakulcs csökkentése nem szerepel” – olvasható a szocialista politikus közleményében. Szanyi Tibor kitért arra, hogy munkacsoportja üdvözli a frakció és a kormány közötti megállapodást, ami a távhőprobléma megoldását célozza. „Az intézkedések pontos tartalmát és menetrendjét június során határozza meg egy tárcaközi testület” – hangsúlyozta.

Tehát még júniusban a kormány elé kerülhet egy javaslat, amely azonnali megoldást kínál a távhődíjak megfékezésére. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a jelenlegi 20-ról 5 százalékosra csökkentsék a távhődíjak forgalmi adóját. A Pénzügyminisztérium azonban a 33 milliárd forint kieső adóbevétel miatt vonakodik ettől. Az áfa mérséklése már korábban felmerült, de akkor a tárca azt mondta, ez ellentétes az uniós irányelvekkel. Kovács László, az EU adóügyi biztosa szerint azonban - egyedi döntési alapon - ennek nincs akadálya. Az áfacsökkentéssel országszerte 640 ezer távfűtéses lakásban élő 1,8 millió ember spórolhatna akár évi 33 ezer forintot is.

Lapértesülések szerint az MSZP és a Fidesz is egyetért a távfűtés áfájának csökkentésével, így elvileg megkaphatná a parlamenti többséget a javaslat. Szanyi Tibor korábban kiemelte, ha a parlament elé kerül javaslata, akkor azt nagy valószínűséggel sikerül megszavazni. Mára azonban visszavonulót fújtak a szocialisták. Tállai András, a Fidesz adóügyi szakpolitikusa pedig már sokszor elmondta: mindenképpen csökkenteni kell a távhő áfáját, ezt a Fidesz is támogatja.

„Nem szerepelt a kormány szerdai ülésének napirendjén a gáz árának emelése” – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ezzel kapcsolatosan emlékeztetett, a gáz árának megállapítása nem a kabinet, hanem a gazdasági tárca hatásköre. A kormány ezt a hatáskört pedig nem kívánja elvonni a minisztériumtól.

„Ha a kormány nem foglalkozik az áremelések által előidézett helyzettel, az súlyos szociális érzéketlenségre vall” – reagált Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint a kormánynak „kutya kötelessége” azzal foglalkozni, hogy megvédje a magyar családokat. Hozzátette: most inkább lebegtetik a gázáremelés lehetőségét, mert úgy tűnik, a kormány nem mer előállni a rossz hírrel.

Mindenesetre legkorábban pénteken, de a hétvégén mindenképpen kiderül, hogy júliustól mennyivel emelkedik a gáz ára. Az emelés mértékét kihirdető rendeletet a törvény szerint harminc nappal a változás hatályba lépése előtt kell nyilvánosságra hozni.

Információink szerint ennek mértéke legfeljebb 9 százalékos lesz, ugyanakkor szakértők szerint valószínű, a kőolaj soha nem látott mértékű drágulása miatt ősszel újabb áremelésre lehet számítani a gáz esetében is. Az Energia Hivatal a lakosságnak 12 és fél százalékos, az ipari fogyasztóknak pedig 8 százalékos emelést javasolt.

192 ezer forint a létminimum egy négytagú családnak

Az inflációt meghaladó mértékben, 10,2 százalékkal 192 ezer forintra emelkedett a havi létminimum átlagos háztartásra számított értéke 2007-ben – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett tanulmányban. Ez az összeg a két felnőttből és két 14 éven aluli gyerekből álló háztartásokra vonatkozik; egy ilyen összetételű háztartás folyamatos életvitele során jelentkező alapvető szükségletek kielégítéséhez 2007-ben havonta minimálisan legalább ennyi pénzre volt szükség.

Az összes alapvető szükséglet fedezésére egy aktív korú felnőttnek minimálisan havi 66 271 forintra volt szüksége 2007-ben, két felnőtt pedig 115 974 forintból tudta fenntartani a közös háztartást havonta.

Az összes alapvető szükséglet fedezésére egy aktív korú felnőttnek minimálisan havi 66 271 forintra volt szüksége 2007-ben, két felnőtt pedig 115 974 forintból tudta fenntartani a közös háztartást havonta. -->

Ezek is érdekelhetik