Hírek

2008.05.31. 17:30

Kikerülhet a föld alól Hadrianus óbudai palotája

„Szinte az utolsó pillanatban élt opciós jogával és vásárolta vissza az állam az óbudai Hajógyári szigeten fekvő római kori Hadrianus-palotát” – mondta lapunknak a visszavásárlást kezdeményező Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze.

V. M.

Korompay Katalin elmondta: azért fontos az állami tulajdon ebben az esetben, hogy a területen tervezett kaszinóépítés során szakszerűen gondoskodjanak a palota jövőjéről. A Hajógyári szigeten van az aquincumi római emlékeknek talán a legértékesebb darabja, a Hadrianus-palota néven ismert egykori helytartósági épület. Ennek az épületnek a műemléki jogszabály szerint állami tulajdonban kellene lennie. Ennek ellenére 2003-ban eladták az épületet. Az átadás egy olyan opciós szerződéssel volt ellátva, amely öt évre lehetőséget adott az államnak a visszavásárlásra. Ez járt volna le 2 hónapon belül, ezért az alapítvány a nemzeti vagyonkezelőhöz fordult.

Mint Korompay Katalin elmondta, csak az ide tervezett kaszinó 35 ezer négyzetméteres lesz. Az építkezés vélhetően érinteni fogja a palota közvetlen környékét is. Korompay nagyon bízik abban, hogy az állami tulajdon biztosíték lesz arra, hogy méltóképpen és szakszerűen gondoskodjanak erről a fontos műemlékről.

Ezek is érdekelhetik