Hírek

2008.05.15. 14:46

Idősbarát Önkormányzat Díjat hirdettek

Ötödik alkalommal hirdették meg az Idősbarát Önkormányzat Díj idei pályázatait, a beadási határidő június 16-a; az Idősügyi Tanács műhelytalálkozóján csütörtökön a pályázatokról szólva a szakminiszter is beszélt az időspolitika területén esedékes tennivalókról.

BAMA

A díj adományozásával azokat az önkormányzatokat ismerik el, amelyek a törvényben előírton felül tesznek többet az idősekért. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a pályázatok meghirdetése kapcsán az Idősügyi Tanács műhelytalálkozóján elmondta: eddig is sok minden történt az időspolitika területén, de még van tennivaló. Az önkormányzatok tehetnek a legtöbbet az idősekért - tette hozzá a tárcavezető -, hiszen helyi szinten a helyhatóságok ismerik ennek a korosztálynak az igényeit. Az idősek helyzetét jobbító magatartás továbbá egyfajta mintarendszerül szolgálhat a civil szervezeteknek, cégeknek.

Az idősekkel a maga munkájában mindenkinek van dolga - fogalmazott Szűcs Erika -, és ha ezt mindenki szem előtt tartja, akkor a díj eléri célját, és egy új minőségű társadalmat fog  generálni. A pályázati felhívás új elemekkel bővült idén: többek között figyelmet kell fordítani az idősek digitális esélyegyenlőségének előmozdítására, a különböző idősügyi szervetek, tanácsok  megalakulására, működésére, a Nemzeti Fejlesztési Terv  lehetőségeinek helyi, térségi idősügyi feladatainak megoldására. A dokumentumokat papíron, postai úton lehet benyújtani a Szociális és Családügyi Minisztériumhoz.

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat hat helyhatóság nyerheti el, mellyel egy-egy millió forint pénzjutalom, valamint a díj elnyerését reprezentáló réztábla jár. A Települési Önkormányzatok Szövetsége továbbá egy különdíjat ad át egy kistelepülésnek.

Ezek is érdekelhetik