Hírek

2008.05.12. 10:34

Göncz Kinga: Magyarországnak fontos a stabil szerb kormány

A magyar külügyminiszter szerint a szerbiai előrehozott parlamenti választás első hivatalos részeredményei azt mutatják, hogy Szerbiában az emberek többsége az európai értékek iránt elkötelezetten gondolkodik.

BAMA

Göncz Kinga hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy stabil és demokratikus kormánya lesz Magyarország déli szomszédjának. A külügyi tárca vezetője kiemelte, hogy a vasárnapi voksolás első hivatalos részeredményei szerint a Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot. A meglehetősen magas részvételi arány azt jelzi - mutatott rá -, az embereknek valóban lényeges volt, hogy véleményt nyilvánítsanak a Szerbia sorsát meghatározó kérdésben.

Magyarország számára különösen fontosnak mondta, hogy stabil és demokratikus kormánya legyen Szerbiának. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány összetétele még a választás végleges eredményétől és a koalíciós tárgyalások alakulásától függ. Úgy fogalmazott, hogy a szerbiai stabil és demokratikus kormány nem csak szomszédsági helyzetünk, hanem a vajdasági magyarok miatt is fontos. Göncz Kinga örömét fejezte ki, hogy a vajdasági magyar pártok egységesen léptek fel, és egyértelműen Szerbia európai útját támogatták, így támogatói voltak Boris Tadicnak és az uniópárti Demokrata Pártnak.

Az első hivatalos részeredmények szerint Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezet a szerbiai előrehozott parlamenti választásokon. A szavazóhelyiségek 33,91 százalékában leadott szavazatok  feldolgozása után a Tadic pártja vezette Európai Szerbiáért  pártszövetség a szavazatok 36,69 százalékát kapta - közölte hétfőre virradóra a Köztársasági Választási Bizottság (RIK). Tomislav Nikolic nacionalista Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 28,57 százalékát, Vojislav Kostunica leköszönő kormányfő  Szerbia Demokrata Pártja és szövetségese, az Új Szerbia Pártja pedig  a szavazatok 13,54 százalékát kapta. A Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt szavazatainak aránya 9,14 százalék, a Nyugat-barát Liberális Demokrata Párté 4,64 százalék, a  Magyar Koalícióé pedig 1,24 százalék. A RIK szerint a részvételi arány 62,48 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik