Hírek

2008.05.17. 11:45

Dávid Ibolya: az ellenzék deklarálja a büdzsé elutasítását!

Megfelelő üzenet lesz a szocialistáknak, ha – az MDF-hez hasonlóan – minden ellenzéki párt deklarálja, hogy nem szavazza meg ősszel a költségvetési törvényt

mti

Megfelelő üzenet lesz a szocialistáknak, ha – az MDF-hez hasonlóan – minden ellenzéki párt deklarálja, hogy nem szavazza meg ősszel a költségvetési törvényt; így az MSZP fél évvel előbb hozhatná meg politikai döntését a kisebbségi kormányzás megszüntetéséről - áll az MDF elnökének az ellenzéki pártvezetőkhöz írt szombati levelében.

Dávid Ibolya Orbán Viktornak, Kóka Jánosnak és Semjén Zsoltnak címzett levelében ismét leszögezi, hogy az MDF nem szavazza meg a költségvetési törvényt, szerepeljenek bármilyen számok a  tervezetben. Ez ugyanis nem jelentene mást, mint a kormány programjának elfogadását, támogatását - indokolja a párt döntését az ellenzéki vezető.

Hozzáteszi: az MDF nem bízik a Gyurcsány-kormány 4 éve tartó  "koncepciótlanságában", ezért nem is kívánja a költségvetési törvény  megszavazásával hatalomban tartani. Dávid Ibolya szerint az ország érdekében nem szabad egy előrehozott választás kiírásáig, vagy egy új miniszterelnök kinevezéséig fél évet elvesztegetni.

Az ellenzéki vezető emlékeztet arra: Gyurcsány Ferenc korábban  úgy nyilatkozott, hogy bár érdemi reformokra, változtatásokra már  nem készül, a következő két évben szavazásról szavazásra kívánja  megteremteni kormánya szükséges parlamenti támogatását. "A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban az ország erre nem ér  rá" - fogalmaz a levélben Dávid Ibolya.

A kialakult politikai patthelyzetben vízválasztó szerepe lesz a kisebbségi MSZP-kormány által ősszel benyújtásra kerülő költségvetési törvényjavaslatnak - áll a levélben. Dávid Ibolya megfogalmazása szerint ezzel a kormánypárti politikusok is tisztában vannak, hiszen nemrég Gyurcsány Ferenc is azt nyilatkozta, hogy a költségvetés leszavazása esetén le kell mondania a kormánynak és a büdzsé elutasítása esetén Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettes is előrehozott választásról beszélt.

Ezek is érdekelhetik