Hírek

2008.05.15. 17:46

Csúszik a gázáremelés?

A Fidesz-KDNP frakciószövetség felszólította a kormányt, hogy álljon el az újabb, ezúttal 10-15 százalékosra tervezett gázáremeléstől. A bejelentés amúgy csúszhat a kormány átszervezése miatt.

Vég Márton

A világpiaci ármozgások alapján már hónapok óta tudni lehet, hogy újabb gázáremelés lóg a levegőben júliustól. A törvény szerint az új tarifákat a rendelet életbelépése előtt 30 nappal kötelező kihirdetni. Legkésőbb tehát június elsején muszáj nyilvánosságra hozni a júliustól hatályos új gázárakat. Szakértők 10-15 százalékos emelést tartanának szükségesnek, az év hátralévő részére összesen pedig legalább 30-35 százalékos gázáremelés lenne indokolt a világpiaci árak alapján. A drasztikus döntés azonban akár el is maradhat.

Egyrészt az árszabályozói jogkörrel rendelkező Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM) éppen most választották szét a kormánystruktúra megváltozása miatt. Törvényileg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium lépett a GKM helyébe, ám a gyakorlatban még korántsem alakultak ki a végleges stábok. Így nem lehet még beszélni a fontosabb ügyek zökkenőmentes továbbviteléről sem.

Másrészt könnyen elképzelhető, hogy Szabó Pál energiaügyi miniszter nem akarja egy vaskos gázáremeléssel indítani tárcavezetői tevékenységét. Sőt a kormány népszerűsége is nehezen viselne el egy ilyen közutálatnak örvendő intézkedést. Így nem lenne meglepő, hogy politikai megfontolásból a Gyurcsány-kormány későbbre halasztja a bejelentést.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy ne hajtsa végre azt a 10-15 százalékos gázáremelést, amit a kormány közeli tanácsadók és elemzők javasolnak. Nagyon bízunk abban, hogy a kormány önmérsékletet tanúsít” – szögezte le Soltész Miklós. A kereszténydemokrata képviselő hozzátette: a szocialista-szabad demokrata kormány az elmúlt hat évben kilencszer emelte a gáz árát, összesen 88,3 százalékos mértékben. Szerint a „társadalmi felhatalmazás nélküli, megvásárolt parlamenti szavazatokkal összetákolt” kormány képtelen megvédeni az embereket és enyhíteni a szociális válságot.

 Fontos tudni, januárban egyszer már 5, míg áprilisban átlagosan további 5,8 százalékkal emelkedtek a lakossági földgázárak. Az utóbbi emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak – 1650 köbméteres éves fogyasztással számolva – havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelentett. A Magyar Energia Hivatal eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt, az ennél kisebb mértékű emelést végül az indokolta, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott. Igaz, korábban a GKM azt közölte, hogy április elsejétől egyáltalán nem változik a lakossági gáz ára.

„Az idén a lakossági gázárak a várható tarifaemelésekkel együtt 25-30 százalékkal emelkednek, ami alig alacsonyabb a 2007-es 35 százalékos növekedésnél, miközben a nem lakossági földgázáraknál összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható” – jövendölte a GKI Energiakutató Kft.

A GKI szerint ekkora emelés szükséges ahhoz, hogy a magyar gázárak ne maradjanak el lényegesen a nemzetközi tendenciáktól. A fenti emelések a lakosság szintjén még jelentősebbek, mivel az év elején tovább szigorodott a gázártámogatási rendszer, amely a támogatottak köréből, vagy a támogatható mennyiség mértékéből kikerülőknél további áremelkedést okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!