Hírek

2008.05.14. 18:28

A liberálisok nemet mondtak Gyenesei kockás füzetére

A Fidesz által támadott Gyenesei elhasalt az egyik meghallgatáson.

Kun Tamás

Egy nem, egy tartózkodás. Így voksoltak a szabad demokraták az országgyűlés önkormányzati bizottságának meghallgatásán, amikor a testület Gyenesei István miniszteri alkalmasságáról döntött. A liberális szavazatok miatt a tartózkodások és a nemek többségbe kerültek a 14 szocialista igennel szemben, így a jelölt kinevezését nem támogatta a bizottság.

A független képviselőként jelölt Gyenesei István a meghallgatáson elmondta, nem készül önkormányzati reformra, mert azok megvalósulására nem lát reális esélyt. Továbbá kiemelte: a konvergencia program az anyagiakat illetően is szűk mozgásteret szab. A miniszterjelölt a jelentős gyakorlati lépések helyett arra törekedne, hogy egy az önkormányzatok terén egy mederbe terelje az ellenzéki és kormánypárti politikusok gondolkodását. „Üljünk le egy asztalhoz, nyakkendő nélkül, egy pohár bor mellett” - vázolta az együttműködésről vallott elgondolását a miniszterjelölt. Elképzelése szerint az informális keretek között az érintett politikusok foghatnának egy kockás lapot és listába szedhetnék, mik azok a főbb ügyek, melyekért képesek lennének összefogni.

Ahogy a szavazatok is mutatják, Gyenesei elgondolása nem nyerte el a liberálisok tetszését. „A reform szerepel a kormányprogramban” - emlékeztetett a nemmel szavazó Gulyás József, kiemelve, hogy a meglévő önkormányzati rendszer megérett a változtatásra. A Fidesz jóval markánsabban helyezkedett szembe a miniszterjelölttel. „Nem lehet a Magyar Köztársaság minisztere, akinek a neve köztörvényes bűncselekményeknél felmerül" - mondta sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Tájékoztatása szerint a kijelölt önkormányzati miniszter közgyűlési elnöksége alatt súlyos visszaélések történtek Somogy megyében. Gelencsér Attila szerint jelenleg öt ilyen ügyben is folyik nyomozás.

Sólyom László aláírta Gyenesei István kinevezési okiratát

Sólyom László köztársasági elnök szerdán a miniszterelnök előterjesztésére aláírta Gyenesei István önkormányzati miniszter kinevezési okiratát - közölte az államfő hivatalának sajtófőnöke. A posztját csütörtökön elfoglaló miniszter jövő hétfőn teszi le esküjét a Parlamentben.

Kun Tamás Sólyom László aláírta Gyenesei István kinevezési okiratát Sólyom László köztársasági elnök szerdán a miniszterelnök előterjesztésére aláírta Gyenesei István önkormányzati miniszter kinevezési okiratát - közölte az államfő hivatalának sajtófőnöke. A posztját csütörtökön elfoglaló miniszter jövő hétfőn teszi le esküjét a Parlamentben.

-->

Ezek is érdekelhetik