Hírek

2008.05.21. 10:51

A kormány nem töri magát a tanárok védelmében?

PDSZ: a kormány nem igyekszik intézkedéseket hozni az iskolai erőszak csökkentésére

mti

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormány nem igyekszik  olyan intézkedéseket hozni, amelyek az intézményi erőszak csökkentésének rövid távú eszközei lehetnének - közölte Kerpen Gábor elnök szerdán az MTI-vel. Az érdekvédő abból vonta le következtetését, hogy a kormány nem támogatja azt a törvénymódosítást, amely ifjúságvédelmi felelős kötelező alkalmazását garantálná, illetve amely a szülői házzal való kapcsolattartás intézményi személyi feltételét erősítené.

Nem élvezi a kabinet támogatását az a javaslat sem, amely a közösségellenes magatartás elleni erőteljes fellépést célozza. A PDSZ álláspontja szerint a szülői ház és az oktatási intézmény kapcsolatát minél szorosabbra kell fűzni, és motiválni kell minden szülőt arra, hogy gyermeke érdekében folyamatosan tartson kapcsolatot a pedagógusokkal. A PDSZ mindennapos gyakorlattá tenné a szülők bevonását, nem elegendő a téma konferencián történő megvitatása, most már tenni is kell valamit - hangsúlyozta Kerpen Gábor.

A PDSZ ezért - második lépésként - olyan program kidolgozását határozta el, amely mind a Mentálhigiénés Alapprogram (MAP), mind pedig a szülők és a diákok bevonásával közös, együttműködésen alapuló, valamint konfliktusmegelőző tréninget tartalmaz. A PDSZ ennek lebonyolításába be kívánja vonni az önkormányzatokat, intézményeket, szülőket.

A PDSZ ezzel párhuzamosan olyan adatbázist hoz létre, amely a szülők és az intézmények kapcsolatának eddig megvalósult gyakorlatát gyűjti össze abból a célból, hogy közkinccsé váljanak ezek a példák. Ennek érdekében ezen a héten kérdőívet küld ki minden közoktatási intézménybe, és kiértékeli a beérkezett válaszokat.

Ezek is érdekelhetik