Hírek

2008.04.23. 13:28

Megint „útelágazás”?

Medgyessy Péter volt kormányfőnek mostanság valósággal „szájmenése” van, hiszen alig telik el nap, hogy ne hallanánk tőle valamely „bölcsességet”. Van viszont egy ügy, amelyben még nem szólalt meg. Holott kellene.

Stanga István

Eddig nemigen foglalkoztam Medgyessy Péter gomba módra megszaporodott nyilatkozataival, noha engem mindig irritáltak azok az emberek, akik utólag baromi okosak, ám akkortájt, amikor szólni kellett volna, lapítottak, amikor meg cselekedni, össze-vissza bénáztak. Nos, szerintem a volt kormányfő pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Éppen ezért csak mosolyogni tudok az olyan „bölcsességein”, miszerint Gyurcsánynak már 2006 őszén le kellett volna mondania (jó, jó, de akkor korábban miért dícsérte agyba-főbe az őszödi beszédet), meg hogy a száznapos programja nagyon kellett (ja..., csak ezt szívjuk azóta is), nem is beszélve arról a kijelentéséről, hogy ő még bőven húzhatta volna a miniszterelnöki székben, de az ország érdekében azt látta jónak, ha félreáll (lám, lám, így szépülnek meg az emlékek..., szerintem ugyanis a szocialisták és a liberálisok simán fenéken billentették). Mindezeket természetesen nem azért bocsátottam előre, hogy mindenki lássa, Medgyessy Péternek ez idő tájt valósággal „szájmenése” van, hanem azért, mert akadt egy ügy, amely kapcsán tényleg meg kellene szólalnia. 

Igen, a Magyar Nemzet által közölt históriáról van szó. A lap szerint ugyanis a Medgyessy-kormány idején, egészen pontosan 2002 decemberében egy magánnyomozó iroda tett ajánlatot arra vonatkozóan, hogy potom 95 millió forint plusz áfáért terhelő adatokat prezentál majd  Orbán Viktor ex kormányfőről, Simicska Lajos volt APEH-elnökről, valamint Kalmár Istvánról, a Magyar Posta egykori elnök-vezérigazgatójáról. És bár a történet meglehetősen foghíjas (nem derül ki a leglényegesebb, hogy tudniillik elfogadták-e az iroda ajánlkozását), olyan sejtetések vannak benne, amelyekre illene reagálni. Persze, nem a jelenlegi hatalomnak („A Gyurcsány-kormány soha, semmikor, senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre” – mondta Daróczi Dávid szóvivő), hiszen őket a kutya se gyanúsította, de még csak nem is Szilvásy György a titokminszternek (aki úgyszintén cáfolt), lévén az  általa felügyelt  titkosszolgálatok szóba sem kerültek. Ha itt valakinek mondania kell(ene) valamit, az Medgyessy Péter...., aki azonban egyelőre hallgat.

Hogy aztán az MN által beígért folytatást várja-e, avagy az emlékeiben kutat, nem tudom, azt viszont igen, hogy a lehetséges válaszok (figyeltettünk/nem figyeltettünk) nem tűnnek túl bonyolultnak. Annyira semmi esetre sem, mint az „útelágazás” kiejtése. 

Ezek is érdekelhetik