Hírek

2008.04.15. 15:26

200 millió dolláros amerikai segély az éhező országoknak

Az etanol-előállítás az emberiség elleni bűntett az ENSZ szakértője szerint

Kun Tamás

George W.  Bush bejelentette, az Amerikai Egyesült Államok 200 millió dollár értékben rendkívüli segélyt folyósít azon fejlődő országok részére, ahol az alapvető élelmiszerek árának robbanásszerű emelkedése zavargásokhoz és bizonytalansághoz vezetett.

Haitin, Bangladesben, Egyiptomban, Mozambikban egyaránt feszült a helyzet ezekben a napokban, miután az élelmiszerárak emelkedése elérte azt a kritikus pontot, ami tömeges tiltakozásokhoz vezetett az említett országokban. A rizs ára - két hónap alatt elért 75 százalékos emelkedésével - történelmi léptékű csúcsot ért el. A közeljövőben pedig további drágulás várható. Ugyanez igaz a búzára, ami 120 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Magas árak és az éhezés miatt kitört zavargások felhívták a világ vezetőinek figyelmét a tarthatatlan helyzetre.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke szerint a nemzetközi közösségnek újra kell gondolnia az ENSZ világétkeztetési programját, hogy az igazodjon a rendkívüli szükségletekhez. Ehhez minimum félmilliárd dollárra lenne szükség. Véleménye szerint ha nem dolgoznak ki időben egy megfelelő akciótervet, az könnyedén hét szűk esztendőt eredményezhet a szegénység elleni küzdelemben. Zoellick úgy gondolja, a fejlett országoknak fel kell ismerniük a helyzet súlyosságát: „Vannak, akik azért aggódnak, mert nem tudják megtölteni a autójuk benzintankját. Vannak országok azonban, ahol az emberek amiatt szenvednek, mert nem tudják megtölteni a a gyomrukat” – vont érzékletes párhuzamot a világbanki elnök.

Utóbbi példa egyébként különösen találóra sikerült, ugyanis a nyugati országokban a kukoricatermesztés egyik fő motivációja napjainkban már nem az étkeztetés, hanem a bio-üzemanyag, az etanol gyártása. „Az ételt a benzintankba öntjük.” – foglalta össze a jelenséget a CNN-nek Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem szakértője. Jean Ziegler, az ENSZ étkeztetéssel foglalkozó raportőre még messzebb ment. Szerinte az etanol élelmiszer-alapanyagokból történő előállítása az emberiség ellen elkövetett bűntett.

Érdekesség, hogy a 200 milliós segélycsomagot felajánló Egyesült Államok a világ legnagyobb etanoltermelője. Emellett pedig az amerikaiak a második helyen álló, szegénységtől és éhinségtől szintén sújtott Brazília etanolkészleteinek legnagyobb felvásárlói. Igaz, amíg az Egyesült Államokban kukoricából készítik a bio-üzemanyagot, addig Brazíliában jórészt cukornádból

Kun Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!