Hírek

2008.03.21. 12:33

Rasszizmus elleni világnap

A világ országaiban egyre erősödik a rasszizmus, egyre nagyobb teret nyer az idegengyűlölet és újra politikai hatalomra törekszik a szélsőséges eszmeiség - hívta fel a figyelmet az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője a rasszizmus elleni világnap alkalmából pénteken.

BAMA

Ifj. Bogdán János az MTI-nek úgy fogalmazott: "a világban jelenlévő rasszizmus az emberiség rosszindulatú daganata, amit időben észlelni kell, és ki kell operálni a társadalom beteg testéből". Az OCÖ szóvivője azt mondta: minden felelősen gondolkodó politikusnak, közéleti személyiségnek, vallási vezetőnek azon kell munkálkodnia, hogy valóban vegyük komolyan az egyre durvább, agresszívabb és nyíltan megjelenő rasszista, antiszemita és fasisztoid szellemiséget. Olyan tisztességes és emberközpontú társadalmat kell építeni, amelynek központjában maga az ember áll, függetlenül attól, hogy milyen a bőrszíne, vallási felekezete, és milyen népcsoporthoz tartozik - tette hozzá. Ifj. Bogdán János szerint valamennyi ember cinkos a bűnösök között, ha nem emeli fel szavát és nem tesz a rasszizmus, a megkülönböztetés ellen.

Az OCÖ szóvivője azt mondta: ha a nem így teszünk, méltatlanokká válunk arra, hogy büszkén, emelt fővel adhassuk át gyermekeinknek a tőlük kölcsön kapott stafétát, amely a természetet és a társadalmat jelenti. Véleménye szerint március 21-nek - a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napjának, a rasszizmus elleni világnapnak - ma az az üzenete, hogy mutassa meg az emberiség, hogy képes békésen egymás mellett élni. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a rasszista megnyilvánulások leggyakoribb elszenvedői a legnépesebb hazai etnikumhoz tartozó cigányok. A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjának megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban, annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben történt és 72 békés tüntetővel végzett.

A világnap a világszerte erősödő és egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célzó folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet. A határozat szerint a rasszizmus, az idegengyűlölet, mindenfajta olyan diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, s ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!