Hírek

2008.03.11. 17:16

Dr. Éger pénzt kér

Mi tagadás, Éger doktorék nem aprózzák el a dolgot, amikor úgy gondolják, a háziorvosok finanszírozását a jövőben a duplájára kellene emelni. Ha az orvosi kamara javaslata zöld utat kapna, egy átlagos praxis a jelenlegi, havi 500-600 ezer forint helyett 1,1-1,2 milliót kasszírozhatna.

Stanga István

Bár csak két, rövidke nap telt el a referendum óta, nagyon úgy tűnik, mindazok, akiknek a zsebe bánta az „igen”-eket, lázas pénzforrás-felkutatásba fogtak. Közéjük tartoznak például a főiskolai és egyetemi rektorok is, akik nem igazán hajlandóak tudomásul venni a vasárnapi voksolás következményeit, s valamiféle „alternatív tandíj” bevezetésén ügyködnek, nemkülönben pedig a háziorvosok, akik úgyszintén nem valami vidámak, amit valahol meg is érthetünk, elvégre tényleg nem lehet szívderítő havonta százezreket bukni. Persze, a doktoroknak nem annyira a megértésünkre van szükségük, mint inkább pénzre..., ráadásul – ahogy elnézem – viharos gyorsasággal. Mindez onnan is sejthető, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) máris egy javaslattal (követeléssel?) állt elő – nyilván e szervezetre is nagy a nyomás nehezedik, hiszen következetesen a vizitdíj ellen foglalt állást –, amely gyorsnak valóban nevezhető, szerénynek azonban semmiképpen sem.

Ugye, amint arról korábban már beszélgettünk, a kormányzat 2006 végén megvonta a háziorvosoktól az úgynevezett eszköz- és ingatlantámogatást, ami havonta 25 és 75 ezer forint között mozgott, érkezett viszont a vizítdíj amely a legrosszabb praxisoknak havi százezret (az átlag 180 ezer körül van), a legjobbaknak meg akár 300-400 ezret hoz a konyhára..., egészen április 1-jéig. No, már most, a megfejtendő kérdés az, vajon mekkora összegre is tarthatnak igényt a doktorok... Arra a hajdani pár tízezerre? Netán arra, amely a 300 forintokból befolyt (függetlenül atól, hogy azt a legtöbben „megalázónak” tartották)? Vagy mind a kettőre? Esetleg még ennél is jóval többre? Hogy ez utóbbi sem teljesen elképzelhetetlen, azt jól mutatja dr. Éger István MOK-elnök ma ismertetett ötlete, amely a kétszeresére emelné a háziorvosok finanszírozását. Hát, ami azt illeti, Éger doktorék tényleg nem aprózzák el a dolgot... Ha ugyanis számszerűsítjük az elképzelésüket, kiderül: egy-egy átlagos praxis a jelenlegi, havi 500-600 ezer forint helyett a jövőben 1,1-1,2 milliót kapna. Hogy ez sok-e vagy kevés, abba most ne menjünk bele, tény azonban, hogy az elvett/elbukott havi 200-300 ezer forint helyett (eszköztámogatás plusz vizitdíj) 500-600 ezret kapni első látásra sem tűnik rossz boltnak.

Sajnos, Éger doktorék csupán odáig jutottak el, hogy a javaslatukat egy levél formájában Gyurcsány Ferencnek is megküldjék – olyan érdekes (farizeus?) mondatokkal, mint hogy „az egészségügy és különösen a háziorvosi ellátás nem tudja nélkülözni azt a pénzt, amit nem jó technikával, nem jó filozófiával, de igenis eddig az elmúlt egy esztendőben a vizitdíjból megkapott...” –, ám addig már nem, hogy az évi többszáz milliárdos plusz kiadás költségvetési forrásait is megnevezzék. Dehát ne legyünk szőrszálhasogatóak, hiszen a „részletkérdésekkel” idehaza mostanság nem divat foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!