Hírek

2008.03.11. 12:00

Általános vitára alkalmas a géntechnológiai jelentés

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén a géntechnológiai tevékenységről szóló kormányzati jelentést.

BAMA

Az ülésen Darvas Béla, a GMO kerekasztal képviseletében elmondta: az egyik legnagyobb gond, hogy Magyarországon még mindig nincs egészségügyi kontrollja a géntechnológiának, csak az agrár és a környezetvédelmi szakhatóságok foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Az ehhez szükséges jogszabályok hiányában a géntechnológiát alkalmazó fajtatulajdonosok nem hajlandók a hatáselemzésekhez vetőmagot biztosítani, együttműködni a független szakintézményekkel. A hatáselemzésekre fordítható összegek is nagyon alacsonyak, minimálisan kétszer, háromszor ennyi pénzre lenne szükség - hangsúlyozta a kerekasztal képviselője.

Bézi-Farkas Barbara, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője erre válaszolva ismertette: még márciusban elkészül a géntechnológia egészségügyi hatásaival foglalkozó szakhatóság kijelölésére vonatkozó jogszabály. Információi szerint az Országos Gyógyszerészeti Intézetet jelölik ki erre a feladatra, és az Egészségügyi Tudományos Tanácsot is bevonják a munkába. A fajtatulajdonosok kötelezettségeire vonatkozó jogszabályra már korábban javaslatot tettek, de akkor nem sikerült teljesen harmonizálni azt az európai uniós elvárásokkal. Azóta újabb szövegváltozatot dolgoztak ki, amely eleget tesz a közösségi követelményeknek is.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!