Hírek

2008.01.15. 20:00

Érdemben nem módosítanak?

Több ponton módosítaná az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényt az MSZP – érdemi változtatás azonban nincs a javaslatok között. A Fidesz elnökségi ülésen készül a szavazásra és a referendumra.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Orbán Viktor, és Szijjártó Péter együtt érkeztek Siófokra. A pártelnök márciusig a háttérben marad.
[/caption]Megkezdték a felkészülést a nagy pártok az idei politikai szezonra: a szocialisták informális frakcióülésen vitatták meg tegnap az egészségbiztosítási reformtörvénnyel kapcsolatos kérdéseket – a Sólyom László által visszadobott jogszabályról első tavaszi ülésnapján, február 11-én szavaz a Ház –, míg a Fidesz megkezdte háromnapos elnökségi ülését Siófokon, melynek a fentiek mellett a fő témája a népszavazási kampányra való felkészülés lesz. A szocialista képviselők a tegnapi ülésen tíz módosító javaslatban egyeztek meg: az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényhez ugyanakkor – bár a részletek csak lapzártánk után váltak ismertté – minden bizonnyal nem érkezik olyan indítvány, mely érdemben változtatna a törvényi szövegen. A szocialista egészségpolitikusok szerint ugyanis elegendő az államfő által kifogásoltakon, vagyis a garanciákon és a kiszámíthatóságon javítani. Így nem szerepel a várhatóan február 4-én véglegesítendő javaslatok között Tóth Károly vizitdíjat eltörölni szándékozó indítványa sem. Egyelőre kérdés, hogy hány szocialista áll ki a javaslat mellett: Karsai József az MSZP egyik „különutas” politikusa, Battonya polgármestere a tegnapi ülés szünetében azt közölte, „nem kellene beengedni a magántőkét” az egészségbiztosításba. Hozzátette: amennyiben nem kap garanciát arra, hogy a rendszer nem válik szét „gazdagok és szegények” biztosítójává, úgy nem tudja megszavazni a törvényt. A frakcióból a törvényt decemberben egyedül meg nem szavazó Farkas Imre korábban azt mondta, ha nincs érdemi változás, ismét nem voksol majd.

A Fideszt elnöksége előtt szóba kerül az a népszavazási kezdeményezés is, mely az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezését, a több biztosítós modell elutasítását szorgalmazza. Szijjártó Péter pártszóvivő minderről közölte: nem kizárt, hogy a Fidesz beszáll az aláírásgyűjtésbe, melyhez már számos érdekképviselet, tegnap éppen a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége csatlakozott. A legnagyobb ellenzéki párt a fentiek mellett a következő két napban a népszavazási előkészületekre helyezi a hangsúlyt, noha a tanácskozáson Navracsics Tibor frakcióvezető az Országgyűlés tavaszi ülésszakának munkájáról, Varga Mihály alelnök pedig az ország gazdasági helyzetéről tart előadást. Siófokra utazik Tarlós István, a referendum politikai irányítója: a kampány arca márciusig Tarlós marad, Orbán Viktor pártelnök várhatóan csak ezt követően száll be a munkába.

A Fideszen kívül már nyilatkoztak arról, mennyit költenek a népszavazásra

„Azt szeretnénk, ha az emberek elmennének szavazni, és a nemet ikszelnék be” – ismertette pártja népszavazással kapcsolatos álláspontját Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. Ugyan a méretes szabad demokrata „NEM” már látható az utcai plakátokon, de a végleges kampányköltséget még nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont már tudni lehet, hogy 50 és 100 millió forint közötti összeget szánnak erre a célra.

Az MSZP koalíciós partneréhez hasonlóan szintén 50 és 100 millió forintos kampányköltségben gondolkodik – közölte Nyakó István pártszóvivő. Hozzátette: a költségvetéssel elszámolnak az Állami Számvevőszéknek.

„Kártékony, fölösleges, gyalázatos” – Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője ezekkel a szavakkal illette a népszavazási kampányt. Úgy véli, a problémákat a parlamentben kell megoldani; az utca nem a demokrácia színtere. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum nem vesz részt a kampányban.

A Fidesz-KDNP egyelőre nem nyilatkozott a költségekről: a legnagyobb ellenzéki párt az épp zajló elnökségi ülésén dönt a referendummal kapcsolatos főbb irányvonalakról. Annyit tudni lehet: a Fidesz elsősorban nem óriásplakátokkal, hanem a személyes meggyőzéssel igyekszik majd dolgozni, így várhatóan aktivisták tízezreit küldi az utcákra.

A Fideszen kívül már nyilatkoztak arról, mennyit költenek a népszavazásra „Azt szeretnénk, ha az emberek elmennének szavazni, és a nemet ikszelnék be” – ismertette pártja népszavazással kapcsolatos álláspontját Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. Ugyan a méretes szabad demokrata „NEM” már látható az utcai plakátokon, de a végleges kampányköltséget még nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont már tudni lehet, hogy 50 és 100 millió forint közötti összeget szánnak erre a célra.

Az MSZP koalíciós partneréhez hasonlóan szintén 50 és 100 millió forintos kampányköltségben gondolkodik – közölte Nyakó István pártszóvivő. Hozzátette: a költségvetéssel elszámolnak az Állami Számvevőszéknek.

„Kártékony, fölösleges, gyalázatos” – Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője ezekkel a szavakkal illette a népszavazási kampányt. Úgy véli, a problémákat a parlamentben kell megoldani; az utca nem a demokrácia színtere. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum nem vesz részt a kampányban.

A Fidesz-KDNP egyelőre nem nyilatkozott a költségekről: a legnagyobb ellenzéki párt az épp zajló elnökségi ülésén dönt a referendummal kapcsolatos főbb irányvonalakról. Annyit tudni lehet: a Fidesz elsősorban nem óriásplakátokkal, hanem a személyes meggyőzéssel igyekszik majd dolgozni, így várhatóan aktivisták tízezreit küldi az utcákra. Orbán Viktor, és Szijjártó Péter együtt érkeztek Siófokra. A pártelnök márciusig a háttérben marad. -->

Ezek is érdekelhetik