Hírek

2007.12.13. 18:15

Két és félmillió szabadnap vész el

Átlagosan öt nap szabadságuk veszik el az idén a kereskedelemben dolgozóknak – mondta el érdeklődésünkre Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Ez a probléma mintegy félmillió embert érint, s elsősorban a karácsony előtti hajtás, s a hosszabb nyitvatartás eredménye.

Tóth M.

Sáling József szerint a nagyobb vállalatok törekednek arra, hogy a dolgozóik pihenhessenek. A kisebb cégeknél viszont bevett szokás, hogy két nyilvántartást vezetnek a szabadságokról. Az egyiket kockás papíron, ami a valóban kivett napokat tartalmazza. A hatóságok számára készült kimutatás szerint viszont papíron kiírják a szabadságot a dolgozóknak.

Az idén szigorodtak a szabályok: még ebben az évben ki kell adni a szabadságnapokat. Csak kivételesen fontos gazdasági érdek esetén lehet a szabadnapok negyedét átvinni a következő évre. Nem elegendő munkaszervezési problémákra hivatkozni. Ha mégis indokolt a jövő évre tolni a szabadságnapok egy részét, akkor is legkésőbb jövő év március 31-éig, kollektív szerződés esetén június 30-áig ki kell adni azokat a dolgozóknak. Ha egy cég visszatartja a szabadnapokat, és nem is tudja megindokolni, miért, akkor 30 ezertől akár 20 millió forintig terjedő bírságot is kaphat.

Ezek is érdekelhetik