Hírek

2007.12.04. 17:06

Járadék helyett bér

Januártól vezetik be az úgynevezett rehabilitációs járadékot. Ez utóbbival a kormányzat azt elősegíteni, hogy az egészségkárosodottak a megmaradt képességeiknek leginkább megfelelő munkát találjanak.

Tóth Marcella

Januártól megváltozik a rokkantsági ellátási rendszer, s bevezetik az úgynevezett rehabilitációs járadékot. Az erről szóló nyáron elfogadott törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet a napokban fogadta el a kormány – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A rendszer átalakításának célja, hogy rokkantsági nyugdíjat tényleg csak az kaphasson, aki a teljes értékű munka elvégzésére rehabilitáció esetén sem képes. Ma ugyanis Magyarországon megközelítően 800 ezer rokkantnyugdíjas él. Több mint hatvan százalékuk még nem érte el a nyugdíjkorhatárt.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akik jövő év január elseje után igénylik a rokkantnyugdíjat, azoknál két lehetőség jöhet szóba. Egyrészt a rokkantnyugdíj, másrészt a legfeljebb három éves rehabilitáció. Ez utóbbi célja, hogy a rokkant a rehabilitáció után a megmaradt képességének leginkább megfelelő munkát találjon, s járadék helyett bérből élhessen.

A járadékot a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál lehet igényelni az erre rendszeresített nyomtatványon. Az egészségkárosodás mértékéről, a szakmai munkaképességről, a rehabilitálhatóságról, a rehabilitáció lehetséges irányáról, s időtartamáról az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet ad szakvéleményt. Szintén az intézet feladat a rokkantsági nyugdíj megállapításához szükséges szakvélemény kiadása is.

A komplex minősítés után az érintett és a munkaügyi központ kirendeltsége rehabilitációs megállapodást köt. Ebben rögzítik, hogy az ellátásban részesülőnek mit kell megtennie azért, hogy munkába tudjon állni, illetve azt is, hogy ehhez milyen állami segítséget kap. A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj összegének a 120 százalékával.

Fontos tudni, hogy a jelenlegi rokkantnyugdíjasok közül nem érinti a változás azt, akiknek az állapotát orvosszakértő véglegesen véleményezte, illetve a I. csoportos rokkantnyugdíjasokat sem. Nekik az új rendszerben sem kell felülvizsgálatra menniük, s változatlanul kapják majd a rokkantnyugdíjat. A II. és III. csoportosokra azonban fokozatosan az új szabályok lesznek érvényesek. 

Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki:

– 50-79 százalékos egészségkárosodást szenvedett és ezért foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas
– kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó jövedelme havi átlagánál
– rehabilitálható
– az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte
– nem részesül egyéb társadalombiztosítási vagy munkanélküli ellátásban

Forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!