Hírek

2007.11.14. 19:14

Kigyógyít majd a verseny?

Megkezdődött az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatos törvény vitája: a koalíció menet közben is kénytelen lesz módosítani az eredeti elképzelést.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]Új szereplők, új szemlélet – így foglalta össze expozéjában Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az egészségbiztosítás reformjának lényegét. A miniszter szerint a rendszerbe belépő biztosítók közötti szabályozott verseny folyamatosan javuló minőséget és hatékonyságot eredményez. Az egészségbiztosítókról szóló jogszabály részletes vitáját kezdte meg szerdán a parlament. Az egészségügynek a rendszerváltás óta legátfogóbb átalakítását célzó javaslatcsomag értelmében 2008. január 15-ig létrejönnének az új egészségpénztárak – minden megyében egy-egy (összesen 18), a fővárosban pedig négy –; ezek kisebbségi tulajdonjogáért 2008. februárjától ír ki licitfelhívást a kormány. Horváth Ágnes szerint mindezzel úgy javul majd az ellátás minősége, hogy egyrészről a pénztárak versenyeznek majd a biztosítottakért, másrészről versenyre kényszerítik ezzel az egészségügyi szolgáltatókat is.

Kökény Mihály, az MSZP vezérszónoka közölte: pártja későbbi módosításokkal, de támogatja a tervezetet. Hozzátette: szó sincs az üzleti  biztosítók térhódításáról, hiszen a létrejövő pénztárakban az állam 51 százalékban többségben marad, és ez az állami tulajdon elidegeníthetetlen lesz. Navracsics Tibor szerint ugyanakkor az átalakítás kettészakítja a társadalmat, felborítja a szociális, állami felelősséget. A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, az új rendszer azokat hagyja magára, akik igazából rászorulnának a gondoskodásra. Béki Gabriella (SZDSZ) szerint ugyanakkor az új rendszer éppen ellenkezőleg, inkább erősíti a szolidaritást. Béki közölte: a mostani rendszerben egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás. Ez utóbbi abból adódik, hogy a finanszírozás a monopolhelyzetben lévő OEP-en  keresztül valósul meg.

„Nyereségvágyból elkövetett tudatos politikai csalás” – jellemezte az MDF vezérszónoka, Csáky András a tervezetet. Szerinte az elmúlt évben folyamatosan manipulálták a közvéleményt, és próbálták elfedni a törvényjavaslat hatásait. A KDNP-s Nagy Kálmán szerint a törvény csak visszavonható, de nem javítható: a párt kérte a kormányt, vonja vissza a javaslatot.

Ezek is érdekelhetik