Hírek

2007.06.20. 17:34

Cukorrépából, de cukornádból is lehet vodkát gyártani

BAMA

Bármilyen mezőgazdasági alapanyagból gyártható lesz vodka, viszont az összetevőket egyértelműen jelölni kell a címkén a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről és címkézéséről szóló új rendeletet szerint. A jogszabályt a héten szavaztas meg az Európai Parlament.

A nagy vodkagyártó nemzetek korábban ugyanis azt szerették volna elérni, hogy csak a burgonyából és gabonából előállított terméket lehessen ezzel a névvel illetni. Ez Magyarországnak azért lett volna hátrányos, mert nálunk tradicionálisan a gabona mellett cukorrépamelaszból is készítenek vodkát. Végül sikerült meggyőzni a szigorítást szorgalmazó északi országokat arról, hogy a szeszes italt cukorrépából is elő lehessen állítani.

Az elfogadott javaslat szerint ugyanis a burgonyából és a gabonából készített szeszes italok számítanak egyértelműen vodkának. Ellenben bármi másból készült italra is rá lehet írni, hogy vodka, csak valahol a palackon, akár a hátcímkén, fel kell tüntetni az alapanyagot.

Így lényegében nem változik semmi az új rendelettel a magyar gyártók számára – hangsúlyozta érdeklődésünkre Nagy András. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója elmondta, hogy a hazánkban gyártott körülbelül ötmillió liter vodka a magyar szeszgyártás 12,7 százalékát teszi ki.

A végeredmény azonban nem mindenkinek tetszik. Olajos Péter MDF-es és Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselők szerint a magyar mezőgazdaság és szeszipar érdekeivel ellentétes, hogy nem határozták meg, miből készülhet vodka. Így ugyanis bármiből, akár Brazíliából importált, olcsó cukornádból készített alkoholból is elő lehet állítani. Ez a szabályozás főként néhány multinacionális szeszesital-gyártó és -forgalmazó érdekeit képviseli.

A parlament arról is szavazott, hogy a szeszes italok megjelölésénél eddig is használt földrajzi neveket továbbra is lehessen alkalmazni. Kedvező változás, hogy ezek a mellékletben kaptak helyet, így az új kérelmeket, mint például a Magyarország által kért Újfehértói Fürtös Meggypálinka jelölést, egyszerűbb lesz majd beültetni a szabályozásba.

Ezek is érdekelhetik