Hírek

2006.06.27. 17:46

Büntetnének a szocialisták Karsai ügyében

MSZP: „ha kiderül, ki szivárogtatott, annak lesznek következményei”

Szakács Árpád

Nemcsak koalíciós feszültségeket, hanem belső MSZP vitákat is gerjeszt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a közelmúltban reformként bejelentett, több megszorítással járó intézkedéssorozat. Kuncze Gábor SZDSZ elnök tegnap azt kifogásolta, hogy a sajtóból tudta meg a kabinet áfaemelési terveit. „Nem tartom elfogadhatónak, hogy a koalíciós partner elnökeként rádióhírekből értesüljek fontos kormányzati döntésekről, miközben persze kormányülésen ezek a döntések még nem szerepeltek napirenden” – közölte a pártelnök. Hozzátette: persze lehet így is kormányozni, de szerinte ez egy rossz módszer.

Hétfőn a legnagyobb vihart Karsai József szocialista honatya kavarta, aki a párt frakcióülésén lapértesülések szerint azt tudakolta: a jövő héten, amikor Bajnai Gordon, a Nemzeti Területfejlesztési Ügynökség vezetése lesz a képviselő-testület vendége, megkérdezheti-e tőle, hogy „ő és az apja mikor adja vissza a gazdáknak azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdúbét eladásakor”. Az ügyben Karsai kilenc ember öngyilkosságát is felrótta a kormánybiztosnak. Hozzátette: Bajnaira utalva felhívta őt a napokban az egyik öngyilkos fia, hogy „most ez ül a tízezer milliárd forinton, aki miatt az én tisztességes, becsületes apám öngyilkos lett, mert nem adta meg az ötmillió forintját”.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos tegnap közleményben utasította vissza Karsai állításait. Hozzátette: bízik abban, hogy a félreértések a sajtón keresztül történő üzengetés helyett szemtől-szemben tisztázhatók; a  kormánybiztos továbbra is számít és épít az MSZP képviselőcsoportjának támogatására.

Karsai kifogást emelt az MSZP-fórumon amiatt is, hogy „kihagytak 180-210 képviselőt” a döntéshozatalból, s ő választott képviselő létére társaival csak a döntések meghozatala után értesült az érdemi lépésekről, így például a mezőgazdasági szférában dolgozókat sújtó magas tb-járulékról. „Nem leszek Gombnyomogató János” – mondta.

Nyakó István MSZP szóvivő elmondta: nem lesz következménye Karsai kijelentéseinek. „A képviselő nem tudhatta, hogy a belső fórumon magnóra veszik a beszédét és azt a sajtó felhasználja” – közölte a politikus. Annak viszont komoly következménye lesz, ha megtudják, ki szivárogtatta ki a frakcióülésről az elhangzottakat – tette hozzá Nyakó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!