Hírek

2005.12.28. 00:00

Minden idők legizzasztóbb éve az idei

Gy. M.

Valószínűleg az idei év volt az elmúlt másfél évszázad óta a legmelegebb. Legalábbis ezt állítja több kutatóintézet az átlagos földfelszíni hőmérsékleti adatok alapján. Igaz, azt is hozzáteszik, nem a néhány századfokos eltérés számít, sokkal inkább az, hogy az elmúlt száz év tíz legmelegebb éve közül kilencet az elmúlt évtizedben regisztráltak. Mindez pedig egyre gyorsuló folyamatot mutat, amely egybeesik az üvegházhatásért felelőssé tett gázok, elsősorban a szén-dioxid koncentrációjának növekedésével.
Hasonlóan drámai bírálatot közölt tegnap a Public Policy Research (IPPR) is. „Nagyon kevés időnk maradt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, mielőtt a légszennyezés visszafordíthatatlan károsodást okozna” – ismételte el a sokszor hallott figyelmeztetést a brit kutatóintézet egyik vezetője, Tony Grayling abból az alkalomból, hogy az IPPR most kiadott tanulmányából kiderül: az európai országok többsége nem teljesíti a kiotói jegyzőkönyvben tett ígéretét.
Az idén hatályba lépett protokoll aláírói azt vállalták, hogy 2008–2012-re az 1990-es szinthez képest 8 százalékkal csökkentik a globális felmelegedésért felelőssé tett anyagok kibocsátását. Ehhez képest egyelőre 2,5 százalékos visszafogás tűnik valószínűnek. A kutatóintézet szerint egyedül az Egyesült Királyság és Svédország teljesíti vállalásait. Ez azért is bírálható, mivel az Európai Unió – a jegyzőkönyv átvételét elutasító Egyesült Államokkal szemben – korábban harcosan állt ki Kiotó betartása mellett.

Ezek is érdekelhetik