Hírek

2005.12.17. 15:45

Hajnali alku több zsák pénzről

Megszületett az Európai Unió költségvetése a 2007-2013 közötti időszakra, amely végső formájában sokkal barátibb lett Magyarorszgá számára, mint a megegyezés előtti órákban tűnt. Évente átlagosan három és félszer akkora összeg folyik majd be a brüsszeli kasszából Magyarországra, mint 2006-ig. Csak legyen ötletünk elkölteni a pénzt.

BAMA

Több mint fél éve tartó válsághelyzetből lábalt ki az Európai Unió tegnap hajnalban, amikor a huszonötöknek sikerült megállapodásra jutni a közösség 2007-2013 közötti költségvetésének keretszámairól. Pedig egy nappal korábban még kevesen fogadtak volna a tárgyalások sikerére. Ha hozzátesszük, hogy a júliusban startolt brit elnökség sokak szerint kudarcra volt ítélve, meglepő eredmény született a tagországok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az utolsó pillanatban megszületett alku eredményeként a közösség a hétéves periódusban összesen 862 milliárd 363 millió euróból (216 billió forintból) gazdálkodhat. Ennek két nagy tétele a közös agrárpolitika és a fejletlen területek felzárkóztatására szánt támogatási alap. Előbbi összegéről még 2002 őszén megszületett a megállapodás, így érdemi vita most az utóbbiról folyt.

Az alku – amelyben a magyar delegáció is sűrűn fenyegetőzött vétóval – eredményeként hazánk 22,6 milliárd eurót használhat fel strukturális és kohéziós támogatásokra. Ezzel egy főre vetítve Magyarországnak jut a második legmagasabb összeg, minket csak a csehek előznek meg. Mellesleg – mondta el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP tegnapi választmányi ülésén – a 22,6 milliárdos összeg az összes államadósság felével egyenértékű.

A mostani keretnél átlagosan három és félszer magasabb, évente átlagosan 3,529 milliárd eurós összeget kiegészíti még az áfa is, az önkormányzatok számára ugyanis 2007-től lehetővé válik, hogy a saját beruházásaikhoz kötődő általános forgalmi adót uniós forrásból finanszírozzák. A magyar adófizetők számára is könnyebbséget jelent ugyanakkor, hogy a támogatáson belül a nemzeti társfinanszírozás mértéke 15 százalékra csökken. Vagyis száz forint támogatásból 85-öt az EU ad majd. A lehívást pedig könnyíti, hogy a nagyberuházások esetében a támogatás megítélése után nem kettő, hanem három év áll rendelkezésre a projekt befejezésére. Igaz, ez utóbbit csak 2010-ig sikerült kiharcolni.

Magyaroszág számára különösen kedvező fejlemény, hogy sikerült kiharcolni azt is: városfejlesztésre, konkrétan lakóházak felújítására is le lehet majd kötni összegeket. A magyar illetékesek tapasztalatai szerint erre nagy igény mutatkozik, ám ezidáig az unió támogatási politikája inkább a falusi területek fejlesztésére koncentrált. Jóllehet a teljes keretösszeg 2004, vagyis az első európai bizottsági és európai parlamenti javaslatok elfogadása óta több tízmiliárd eurót apadt, a Magyarországnak kivívott pozíció – nem utolsósorban a könnyítések miatt – minden eddigi változatnál kedvezőbb. A kormányfő szerint a társfinanszírozás emelt uniós szintje, illetve az áfa EU-finanszírozása további 3,5 milliárd eurót jelent az államkasszának.

„Amiért jöttünk, azt teljesítettük” – közölte a megállapodást követően Gyurcsány Ferenc, aki két hete, Tony Blair budapesti látogatása idején a tíz tavaly csatlakozott ország nevében is keményen bírálta a brit elnökség elképzeléseit az európai szintű takarékoskodásról. Blairt most egyedül hazájában érhetik támadások, miután – szinte valamennyi tagország nyomására – lemondott az Egyesült Királyságnak járó visszatérítés egy részéről. Az 1984 óta fizetett visszatérítésből hét év alatt összesen 10,5 milliárd eurót engednek el a britek. Mindez persze nem jelenti, hogy veszítettek volna, hiszen a rabatt összege még így is több lesz, mint eddig. Ugyanígy az EU-költségvetés fő támogatottjának számító spanyolok is két milliárddal többet kapnak majd, az olaszok 1,9 milliárdot nyertek, s az uniós kassza legfőbb befizetőinek számító németek, osztrákok, hollandok és svédek is jobb egyenleget tudnak felmutatni 2007-től.

Nemcsak Blair és Gyurcsány értékelte pozitívan a sokak szerint az utolsó pillanatban megszületett megállapodást. A tagállamok vezetői is az unió egésze számára fontos sikerként, politikai jelzésként értékelték a megállapodást. Jacques Chirac francia elnök hangsúlyozta, hogy az európai alkotmányt elutasító nyári franciaországi és hollandiai népszavazás, illetve a költségvetés fél évvel ezelőtti leszavazása után most egy sikerült elkerülni, hogy újabb válsághelyzet alakuljon ki. Angela Merkel német kancellár külön méltatta, hogy a végső kompromisszum alapját egy német-francia javaslat képezte. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig egyebek között azt hangoztatta, hogy a büdzsé a szolidaritást példázza, márpedig enélkül nem lenne unió.

Blair kiemelte, hogy a jóváhagyott tervezet egyik fő célja az újonnan belépett országok forrásainak növelése a gazdagabb tagországok anyagi hozzájárulásával. Lehetőséget ad ugyanakkor a büdzsé arra, hogy az unió fontos reformokba kezdjen, modernebb szervezetté váljon – mondta el. A kompromisszum szerint az uniós kiadások és bevételek teljes rendszerét átvizsgálják, arról az Európai Bizottság 2008-2009-ben jelentést készít, és az állam- és kormányfőkból álló tanács azt figyelembe véve készíti elő a 2013 utáni költségvetést.

Merkel, a megmentő

Angela Merkel első nagy külpolitikai sikerét aratta Brüsszelben: az uniós politikai válság elkerülése egyértelműen az új német kancellárnak köszönhető, és az Európai Unió költségvetési megállapodása a német-francia motor újraindítását jelenti - írja a francia sajtó.

A megállapodás a remény jele, jó egyezség született az európai jövő érdekében, és teljesültek a polgároknak az európai cselekvőképességgel szemben támasztott elvárásai - jelentette ki Merkel.

A Der Spiegel online kiadása szerint Merkel, „az újdonsült csúcs-résztvevő hozzáértően közvetített Tony Blair és Jacques Chirac között”, akikről egy angol lap azt írta, hogy úgy viselkednek, mint két zsákba zárt skorpió.

Philippe Douste-Blazy, francia külügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádiócsatornának adott interjújában üdvözölte Tony Blair brit miniszterelnök „bátorságát", amiért az Európai Unió 2007-2013-as költségvetésének megállapodása érdekében kész volt elfogadni a Nagy-Britanniának járó uniós visszafizetés csökkentését.

A Le Figaro című napilap úgy vélte, hogy a „nagy alkudozás legfőbb tétje a három európai főváros - Párizs, London, Berlin - közép-európai befolyása volt". Angela Merkel a döntőbíró szerepében bár „Tony Blairrel értett egyet az európai költségvetés reformját illetően, kitartott a közép-európai országok támogatása mellett és megőrizte a német-francia viszonyt" - vélte a párizsi konzervatív újság.

Az MSZP az ország nagy sikerének tartja a brüsszeli EU-csúcson született megállapodást – nyilatkozta a párt elnöke. Hiller István szerint az elfogadott számok jól tükrözik Magyarország érdekeit, s messze meghaladja a várakozásokat. A pártelnök kiemelte: jó taktikai érzékről tett tanúbizonyságot, hogy a tárgyalásokon Magyarországnak végig sikerült pozícióit úgy megőriznie, hogy az eredményt hozott.

Az EU számára politikai siker, Magyarország számára gazdasági kudarc a megállapodás – vélekedett Varga Mihály volt pénzügyminiszter. A fideszes politikus hangsúlyozta: a mostani alku eredményeként Magyarországnak 800 millió euróval kevesebb pénz jutott, mint ha a fél évvel ezelőtti keretszámokat fogadták volna el. Varga pozitívumként könyvelte el, hogy a támogatások után járó áfa 2007-től visszaigényelhető lesz, igaz, ezt a sikert a többi tagországnak könyvelte el.

Magyarország diplomáciai mintát mutatott Európának, miközben megvédte a nemzeti érdekeket – nyilatkozta Eörsi Mátyás. Az Országgyűlés EU-bizottságának szabad demokrata elnöke szerint hazánk tekintélye jelentősen növekedett az unióban, erre a kormány és az ellenzék is büszke lehet. A korábbi brit javaslatban szereplő összegnél egymilliárd euróval magasabb támogatás megszerzése a politikus szerint minden várakozást felülmúló teljesítmény.

A legnagyobb eredmény, hogy több hónapos fiaskó után van költségvetése az Európai Uniónak. Köszönet jár érte Angela Merkel német kancellárnak, aki elhárította a francia ellenállást – nyilatkozta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke pártja nevében üdvözölte Gyurcsány Ferenc tárgyalási taktikai sikerét. A kialkudott többletpénz és a könnyítések azonban kevésnek bizonyulnak, ha a kormányzatnak ehhez nincs határozott fejlesztési koncepciója – tette hozzá a politikus.

A megállapodás a remény jele, jó egyezség született az európai jövő érdekében, és teljesültek a polgároknak az európai cselekvőképességgel szemben támasztott elvárásai - jelentette ki Merkel.

A Der Spiegel online kiadása szerint Merkel, „az újdonsült csúcs-résztvevő hozzáértően közvetített Tony Blair és Jacques Chirac között”, akikről egy angol lap azt írta, hogy úgy viselkednek, mint két zsákba zárt skorpió.

Philippe Douste-Blazy, francia külügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádiócsatornának adott interjújában üdvözölte Tony Blair brit miniszterelnök „bátorságát", amiért az Európai Unió 2007-2013-as költségvetésének megállapodása érdekében kész volt elfogadni a Nagy-Britanniának járó uniós visszafizetés csökkentését.

A Le Figaro című napilap úgy vélte, hogy a „nagy alkudozás legfőbb tétje a három európai főváros - Párizs, London, Berlin - közép-európai befolyása volt". Angela Merkel a döntőbíró szerepében bár „Tony Blairrel értett egyet az európai költségvetés reformját illetően, kitartott a közép-európai országok támogatása mellett és megőrizte a német-francia viszonyt" - vélte a párizsi konzervatív újság. Az MSZP az ország nagy sikerének tartja a brüsszeli EU-csúcson született megállapodást – nyilatkozta a párt elnöke. Hiller István szerint az elfogadott számok jól tükrözik Magyarország érdekeit, s messze meghaladja a várakozásokat. A pártelnök kiemelte: jó taktikai érzékről tett tanúbizonyságot, hogy a tárgyalásokon Magyarországnak végig sikerült pozícióit úgy megőriznie, hogy az eredményt hozott.

Az EU számára politikai siker, Magyarország számára gazdasági kudarc a megállapodás – vélekedett Varga Mihály volt pénzügyminiszter. A fideszes politikus hangsúlyozta: a mostani alku eredményeként Magyarországnak 800 millió euróval kevesebb pénz jutott, mint ha a fél évvel ezelőtti keretszámokat fogadták volna el. Varga pozitívumként könyvelte el, hogy a támogatások után járó áfa 2007-től visszaigényelhető lesz, igaz, ezt a sikert a többi tagországnak könyvelte el.

Magyarország diplomáciai mintát mutatott Európának, miközben megvédte a nemzeti érdekeket – nyilatkozta Eörsi Mátyás. Az Országgyűlés EU-bizottságának szabad demokrata elnöke szerint hazánk tekintélye jelentősen növekedett az unióban, erre a kormány és az ellenzék is büszke lehet. A korábbi brit javaslatban szereplő összegnél egymilliárd euróval magasabb támogatás megszerzése a politikus szerint minden várakozást felülmúló teljesítmény.

A legnagyobb eredmény, hogy több hónapos fiaskó után van költségvetése az Európai Uniónak. Köszönet jár érte Angela Merkel német kancellárnak, aki elhárította a francia ellenállást – nyilatkozta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke pártja nevében üdvözölte Gyurcsány Ferenc tárgyalási taktikai sikerét. A kialkudott többletpénz és a könnyítések azonban kevésnek bizonyulnak, ha a kormányzatnak ehhez nincs határozott fejlesztési koncepciója – tette hozzá a politikus. -->

Ezek is érdekelhetik