Hírek

2005.12.21. 00:00

Büdzsé: nehéz szülés

Az országgyűlési választások évére tervezett büdzsében a komoly költségvetési hiány ellenére is jelentős szociális kiadások szerepelnek, melyek elsősorban a nyugdíjasok életszínvonalán javíthatnak.

Éber Sándor

Az Országgyűlés maratoni ülésen szavazta meg hétfőn a jövő évi költségvetést. Az utolsó órákban is még mintegy 100 ponton módosították a tervezet szövegét. A köztársasági elnök figyelmeztetése használt, hiszen az idén a kormányoldal nem próbált a költségvetés címszava alatt más törvényeket is megszavaztatni a parlamenttel. A 2006. évi büdzsé nyertesei első látszatra a nyugdíjasok. Az emelések és a 13. havi juttatás ugyan nem változtat gyökeresen életmódjukon, de valószínűleg örülnek majd a havi pár ezer forintos jövedelemnövekedésnek. A gyermekes családok a gyed némi emelésének és a babakötvény bevezetésének örülhetnek. Nő a minimálbér, 20 százalékra csökken a legfelső áfakulcs, 2 százalékkal csökken a személyi jövedelemadó felső határa.

Negatívum, hogy az abszolút összeget tekintve emelkednek az állam igazgatási – 2,79 milliárd forint – és bürokratikus – 31,69 milliárd forint – jellegű kiadásai, holott minden párt és a kormány is többször szólt az állami kiadások csökkentéséről. A pártok támogatása 150 millió forinttal növekedett. Kevesebb pénz jut 2006-ban az alapfokú oktatásra, az iskolai előkészítőkre, a rendelői és fogorvosi ellátásra, valamint vallási, szórakoztató és kulturális tevékenységek finanszírozására. Rosszul jártak a dohányosok is a jövedéki adó növekedésével.

Nyugdíj: először fizetik ki a teljes tizenharmadik havit
A 2006-os költségvetés elfogadásával jövőre indul a nyolc lépésből álló, öt évre szóló nyugdíjkorrekciós program. 2006 és 2010 között átlagosan 50 ezer forinttal több pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. A 130 milliárd forintba kerülő korrekció mintegy 2 millió 590 ezer idős embert érint. Az első lépcsőben januártól a saját nyugdíjjal nem rendelkező özvegy nyugdíját emelik 10 százalékkal, így az özvegyek elhunyt házastársuk nyugdíjának 55 százalékát kapják meg az eddigi 50 százalék helyett. Az érintettek jövedelme így átlagosan havi 3600 forinttal nő. A jelenlegi 36 ezer forintos átlagos özvegyi nyugdíj az emeléssel 39 ezer 600 forintra növekszik. Az intézkedés közel 190 ezer embert érint.

2007-ben az özvegyek egy újabb, mintegy 10 százalékos emelkedésnek köszönhetően elhunyt házastársuk nyugdíjának már 60 százalékát kapják meg. 2006-ban a 13. havi nyugdíj első részletét márciusban, második felét pedig novemberben fizetik ki. Januártól 4,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások.

Babakötvény: negyvenezret kapnak az újszülőttek
Minden újszülött után 40 ezer forintot helyez letétbe januártól az állam. A pénzintézetet vagy a szülők választják ki, vagy a Magyar Államkincstár kezeli. A rászorult gyerekek 7. és 14. szülinapjára újabb ajándékcsomagot kapnak az államtól, 42-42 ezer forintot. 18 éves korában a gyerek így minimum 350 ezer forintot vehet fel, de csak felsőfokú tanulmányokra, lakhatásra vagy vállalkozások indítására költheti a pénzt.

Gyed: 5000 forinttal lesz magasabb a határ
2006-tól a gyed maximuma a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lesz. A minimálbér jövőre 62 ezer 500 forint lesz, így a gyed maximuma az eddigi 83 ezer forintról 87 ezer 500 forintra nő.

Adózás: csökkenő áfakulcs, kevesebb jövedelemadó
A személyi jövedelemadó felső kulcsa 38 százalékról 36 százalékra csökken. A 18 százalékos kulcs határa 50 ezer forinttal, 1 millió 550 ezer forintra emelkedik. A kiegészítő adójóváírást évi 684 ezerről 756 ezer forintra emelik, így a minimálbér adómentes marad. Megfelelő technikai háttér hiányában csak 2007-re vezetik be a havi elektronikus adatszolgáltatást. Az új, modernizált rendszer jövőre csak a 10 ezer legnagyobb adózónak, valamint a havi vagy negyedéves bevallóknak lesz kötelező.

Szociális segély: átalakul a név, emelkedik az összeg
A rendszeres szociális segély a felnőtt korú, jövedelemmel nem rendelkező személyek és egész családjuk részére nyújtott szociális támogatássá alakul át jövőre. A segély összege átlagosan 8-9 ezer forinttal emelkedik 2006-tól. A támogatás összege pedig a család már meglévő jövedelmét egészíti ki a jogosultsági határig, mely az öregségi nyugdíjminimum kilencven százaléka lesz.

„A Fidesz minden évben azt mondta, hogy nem lesz elég a belügyi és rendvédelmi szervek költségvetése, de minden évben bebizonyosodott, hogy teljesíteni tudták feladataikat” – hangoztatta Pál Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője. Az Országgyűlés rendészeti bizottságának tagja közölte, hogy a végrehajtó állomány, a közterületen szolgálatot teljesítők számára jövőre emelkedik az illetményalap. Bevezetik a szolgálati idő pótlékot, a tűzoltóknak pedig visszaadják azt a veszélyességi pótlékot, amelyet – mint mondta – az Orbán-kormány vett el. Újra az állam vállalja a felelősséget az oltásokért A védőoltások szövődményeiért újra az állam tartozik felelősséggel. Korábban több, a vakcináknak tulajdonított betegség miatt a gyógyszergyártók és az állam egymásra hárította a felelősséget.

Jövőre a betegek 12 ezer forint erejéig vehetnek gyógyszert krónikus betegségük kezelésére, s további 6 ezer forintot használhatnak fel akut panaszaik kezelésére. A jövő nyártól a betegek számlát kapnak a kezelés áráról. Biztosítás nélkül 2007-től már csak pénzért vehetünk igénybe orvosi ellátást. -->

Ezek is érdekelhetik