Hírek

2005.11.30. 00:00

Törvényalkotási véghajrá

Igazi szavazási nagyüzem volt tegnap a parlamentben. A honatyák a költségvetési módosítások mellett többek közt elfogadták a felsőoktatási törvényt és a földosztásról szóló jogszabályt is.

Szakács Árpád

Reggel 9 órakor kezdődött tegnap a szavazási nagyüzem az Országgyűlésben. A honatyák a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó módosító indítványokról voksoltak a T. Házban. A parlamenti padsorokból a kormány által előterjesztett dokumentumhoz közel ezer egyéni javaslat érkezett, amelyekről összesen négy óra alatt döntöttek a honatyák. Mindezt jelképesen kell érteni, mivel a jelenlévők többsége aligha tudta, pontosan mihez adja voksát. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke mindössze az indítvány számát és az előterjesztő nevét jelentette be a szavazás előtt.

A „tájékozódást” a frakciók által kijelölt képviselők segítették, akik a voksoláskor bekiabálták, sőt, kis zászlókkal jelezték pártjuk álláspontját, így a honatyák tudták, hogy melyik javaslatot támogassák és mit utasítsanak el. A maratoni gombnyomássorozat hamar lefárasztotta a képviselőket, egy idő után sokan újságjaik mögül nyúltak ki. Medgyessy Péter volt miniszterelnököt is inkább a sajtó kötötte le, mint a voksolás. Szavazás közben Horn Gyula is kedélyesen beszélgetett padtársaival, hasonlóan cselekedett Orbán Viktor Fidesz-elnök is. De voltak olyanok is, akik mobiljuk fényképezőgépét tesztelték, míg mások telefonjukon vitatták meg kisebb-nagyobb ügyeiket.

A voksolás délután egy órakor ért véget. A honatyák az ezer módosító javaslatból alig ötvenet támogattak. Ezek kivétel nélkül a kormánypártok és a kabinet előterjesztései voltak, az ellenzéki kezdeményezéseket elutasította a többség.

A döntések értelmében jövőre egész évben az ideivel azonos mértékű normatív támogatást kapnak a művészeti iskolák. A parlamenti frakciók az ügyben összefogtak, és a kormány elképzeléseivel szemben fenntartották az iskolák támogatásának mértékét 2006-ban is. A korábbi elképzelésnél szintén több juttatást kapnak a szociális intézmények. Az elfogadott előterjesztések nyomán valamelyest emelkedett az önkormányzatoknak juttatott támogatások mértéke is. Mindez nem elégítette ki az érintetteket: az önkormányzati vezetők továbbra is azt hangoztatták, több pénzre lenne szükségük. A jövő évi költségvetésről december 19-én, a végszavazással zárul a vita.

Elfogadták a számokat

A jövő évi költségvetéshez benyújtott 948 módosításról szavaztak a T. Házban. A büdzsé főösszegeit 7 ezer 506 milliárd kiadással, 5 ezer 975 milliárd forint bevétellel, 1531 milliárd hiánnyal fogadták el. „Magyarország az egyetlen tagország, amelynek költségvetési hiánya nem felel meg az EU ajánlásainak” – mondta tegnap Joaquin Almunia, az EU-bizottság pénzügyi biztosa. Mint elhangzott, Brüsszel újabb figyelmeztetésre kényszerül.

Új felsőoktatási törvény és életjáradék-program

Az Országgyűlés pontosította a „földért életjáradékot” programot. E szerint a földalap az 55. évét betöltött, saját jogú nyugellátásban részesülő tulajdonostól, továbbá a 62 év feletti tulajdonostól vásárolhatja meg a földet, életjáradék ellenében. A korábbi szabályozás nem határozott meg korhatárt, csak annyit, hogy a földalap nyugdíjastól vásárolhat földet.

Elfogadta a T. Ház az Alkotmánybíróság határozata után módosított új felsőoktatási törvényt is. Ennek egyik vonása, hogy irányító testületeket nem, gazdasági tanácsokat viszont fel kell állítaniuk az intézményeknek. A Mádl Ferenc aggályai miatt ki nem hirdetett jogszabályhoz az alkotmányügyi bizottság 67 pontos módosítást nyújtott be.

Elfogadta a T. Ház az Alkotmánybíróság határozata után módosított új felsőoktatási törvényt is. Ennek egyik vonása, hogy irányító testületeket nem, gazdasági tanácsokat viszont fel kell állítaniuk az intézményeknek. A Mádl Ferenc aggályai miatt ki nem hirdetett jogszabályhoz az alkotmányügyi bizottság 67 pontos módosítást nyújtott be. -->

Ezek is érdekelhetik