Hírek

2005.11.29. 00:00

Könnyen pórul járhatunk

Bár az egyesületeknél jóval alacsonyabb díjért köthetünk kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, a pénzügyi felügyelet intézkedései azt sejtetik: legyünk óvatosak!

Füsi Piroska

Csütörtök az utolsó nap, amikor a gépjármű-tulajdonosok még lecserélhetik kötelező biztosítójukat. Döntésüket pedig alapvetően befolyásolhatja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az elmúlt napokban több olyan intézkedést is hozott, amely azt sejteti, mintha nem  lenne minden rendben az egyesületekkel. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozók között két egyesület szerepel, amelynek a szolgáltatása iránt feltünően nagy a kereslet, hiszen áraik alacsonyabbak a hagyományos társaságokénál.

A felügyelet november 14-én közleményt adott ki, amelyben egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyesületek (amennyiben alapszabályuk így rendelkezik) egyéb forrás hiányában év közben, a legfelsőbb szervük (közgyűlés, küldöttgyűlés) döntése alapján jogosultak pótlólagos befizetési kötelezettség előírására. Igaz, ez csak elméleti lehetőség, az egyesületek az előző években ilyet sohasem szabtak ki. Továbbá leszögezték: SMS-sel a felek írásos formában a szerződéskötéssel kapcsolatos nyilatkozataikat igazolni nem tudják, s azt is, hogy szerződéskötéskor a biztosítók hivatalos tarifáját kötelesek az alkuszok alkalmazni akkor is, ha a kalkulátorok esetleg mást mutatnak.

Tegnap azonban már nemcsak közleményt olvashatott a publikum a PSZÁF honlapján, hanem két határozatot is nyilvánosságra hoztak. Ezek lényege: az egyik egyesület készítsen intézkedési tervet arról, hogyan tudja a jelentősen megnövekedett számú kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést nyilvántartani, az ehhez szükséges tárgyi, technikai és személyi feltételeket folyamatosan biztosítani. Ugyanezt az egyesületet felszólítják továbbá, hogy 8 napon belül nyújtsanak be dokumentumokkal kellően alátámasztott pénzügyi helyreállítási tervet.
Mindezzel kapcsolatban Binder István, a PSZÁF szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta: folyamatosan ellenőrzik az egyesületeket éppen azért, hogy ne fordulhassanak elő pénzügyi problémák, de amennyiben a felügyelet hathatósabb intézkedést kíván foganatosítani az eddigi közlemények és határozatok helyett, azt meg is teszi. Többször végeztek célvizsgálatot az egyesületeknél, s az egyikhez azért helyeztek ki felügyeleti biztost, mert nem volt megfelelő a nyilvántartási rendszerük. Mint mondta, év közben valóban előfordulhat pótlólagos befizetési kötelezettség, de csak a befizetett biztosítási díj erejéig.

Megteheti-e az ügyfél, hogy emiatt év közben biztosítót vált? Erre a kérdésünkre Binder István határozott nemmel válaszolt. Ma már a szigorított szabályok miatt akkor sem lehet a régi társaságot elhagyni, ha nem fizeti az autós a díjat. Ki téríti meg a vétlen tulajdonos kárát, ha a károkozó egyesületének nem lenne rá fedezete? Binder István kijelentette: a felügyelet nem hozott olyan intézkedést, ami arra utalna, hogy bármiféle fizetőképességi probléma lenne az egyesületeknél. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem tiltja le a felügyelet azt a tévéreklámot, amely szerint SMS-ben is lehet biztosítási szerződést kötni, elmondta: a felügyelet közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az SMS-ben kötött szerződés érvénytelen, csak írásban lehet szerződni.

Mire figyeljünk az utolsó pillanatban is?

- Ha váltani akarunk, legkésőbb szerdán fel kell mondani az érvényes szerződést

- Ha már váltottunk, ezt felülbírálhatjuk, másik biztosítóhoz igazolhatunk vagy visszatérhetünk a régihez is

- Bármilyen tarifákat látunk egy alkusz honlapján, a biztosító csak a meghirdetett díjon szerződhet velünk, s a különbséget csak szerződés alapján követelhetjük vissza a közvetítőtől

- Nem minden honlapon olvashatunk a díjon kívül elérhető szolgáltatásokról, pedig ezek is 10 ezer forintos eltérést okozhatnak. Ezért célszerű a biztosítóknál tájékozódni

- Ha már váltottunk, ezt felülbírálhatjuk, másik biztosítóhoz igazolhatunk vagy visszatérhetünk a régihez is

- Bármilyen tarifákat látunk egy alkusz honlapján, a biztosító csak a meghirdetett díjon szerződhet velünk, s a különbséget csak szerződés alapján követelhetjük vissza a közvetítőtől

- Nem minden honlapon olvashatunk a díjon kívül elérhető szolgáltatásokról, pedig ezek is 10 ezer forintos eltérést okozhatnak. Ezért célszerű a biztosítóknál tájékozódni -->

Ezek is érdekelhetik