Hírek

2005.09.14. 00:00

Fizetnek és visszavesznek

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen költségvetési kiadásokat eredményez az Alkotmánybíróság (Ab) minapi döntése a 13. havi fizetés ügyében. Emlékezetes: a taláros testület hétfőn megsemmisítette azt a szabályozást, amely 13. havi bér helyett 0. havi járandóságot vezetett be a közszférában dolgozók részére.

Szakács Árpád

Batiz András kormányszóvivő lapunknak elmondta: jelenleg szakértők tanulmányozzák a döntés indoklását, és várhatóan a következő hetekben dől el az, hogy mit tervez a kormány. Hozzátette: az előzetes elemzések szerint néhány ezer fős rétegnek biztosan ki kell fizetni az elmaradt bért, ez várhatóan egy-két milliárdos kiadást jelent. Ugyanakkor néhány ezer főtől vissza is kell venni a 0. havi fizetést, mivel a korábbi szabályozás alapján az nem járt volna nekik – mondta a kormányszóvivő. Batiz András azt is hangsúlyozta: egyelőre nem lehet pontosan megbecsülni, hogy hány embert érintenek ezek az intézkedések.

A szakszervezetek üdvözlik az Ab döntését. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak kifejtette: a pedagógusok körében mintegy ezres nagyságrendet tesz ki azok száma, akik nem kaptak 0. havi fizetést sem, mivel közben nyugdíjba mentek, így munkaviszonyuk nem élt korábban előírt január elsején. Kerpen a döntés jelentőségét abban látja: egyértelmű, jár a tizenharmadik fizetés, és azt ki kell fizetnie a kormánynak. A szakszervezeti vezető bízik abban, hogy a kabinet felülvizsgálja azt az álláspontját, amelyet korábban a munkaügyi miniszter fogalmazott meg. E szerint sem 2005-ben, sem 2006-ban nem folyósítják egy összegben a tizenharmadik havi fizetést. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy látja: elérheti a 15 ezres nagyságrendet azok száma, akiknek jár az elmaradt 13. havi pluszpénz.

Ezek is érdekelhetik