Hírek

2005.07.06. 00:00

Védelmi objektumokra már nem futotta

Ha lenne mértéke a felelőtlenségnek, akkor jó eséllyel pályázhatna a rekordra, hogy a 4-es metróból kihagyták a polgári védelmi objektumokat. Legalábbis ezt állítja egy – magát érthető okokból megnevezni nem kívánó – védelmi szakember.

L. M. A.

A magas rangú tiszt szerint az eredeti tervekben még számoltak ezek megvalósításával, ám ahogy fogyott a pénz, úgy tűntek el ezek az elképzelések. Természetesen kíváncsiak voltunk a polgári védelem hivatalos álláspontjára is. Ám itt azt a választ kaptuk, e kérdésben kizárólag Benkovics Zoltán, a testület parancsnoka nyilatkozhat. Ő pedig augusztus elejéig szabadságon lesz. – A 4-es metró a kettessel és a hármassal szemben csak csökkentett védelmi képességekkel bír – mondta érdeklődésünkre Gulyás László. A DBR Metró projektigazgatóságának vezetője hozzátette, egy fegyveres támadás esetén így is megoldható lenne a rendszer, illetve az ide menekült emberek védelme. Hogy miként, az kérdéses. Ugyanis a négyes metróban mindössze két helyen, a Keletinél és a Kálvin téren alakítják ki az úgynevezett gáz- és légzáró kapukat. Nemcsak a hermetikus záróelemek, hanem a szociális létesítmények és a raktárak is hiányozni fognak az új földalattiból. Ezek hiányában nincs értelme ide menekülni.

Gulyás László egyébként hozzátette, a védelem kiépítése mintegy 20 milliárd forinttal dobta volna meg a költségeket. Ez a teljes összeg 7-8 százaléka. – A védelmi objektumok elhagyását egyébként mi javasoltuk, és a polgári védelem egyetértett vele – nyomatékosítja véleményét a főigazgató. Aki még hozzátette, az alagutakat és az állomásokat komoly terhelésre méretezték, így akkor sem szakadhatnak be, ha felettük minden összedől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!