Hírek

2004.12.07. 06:30

Górcső alatt a biztonság

Gy. Z.

Az elmúlt évben végbement változásokat az EBESZ tevékenységében és intézményrendszerében egyaránt tükröztetni kell – hívta fel a figyelmet Somogyi Ferenc külügyminiszter hétfőn Szófiában, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletén elhangzott hozzászólásában. A tanácskozáson a hozzászólók a leginkább azzal foglalkoztak, hogy a szervezet miként alkalmazkodjék a NATO és az Európai Unió bővítése által megváltozott európai körülményekhez, hogyan reagáljon olyan globális kihívásokra, mint például a terrorizmus.

Értekezletből szervezet

A Helsinki Záróokmány aláírásával 1975-ben létrehozott Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ) 1994-ben alakult át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetté (EBESZ). Napjainkban 55 európai, közép-ázsiai és észak-amerikai állam a tagja. Székhelye Bécs. Az elnöki tisztet a tagállamok forgó rendszerben töltik be, a tagállamokat külügyminisztereik képviselik. Az EBESZ célja az emberi jogok tiszteletben tartatása, a fegyveres konfliktusok megelőzése és a válságkezelés Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!