Labdarúgás

2024.07.04. 07:00

Zajlik az SC Hírös-Ép első focitábora – galériával

Ezen a héten rendezi az SC Hírös-Ép Egyesület az idei első focitáborát a gyerekek számára. Ahogy minden évben, ezúttal is tökéletes szervezés és remek hangulat jellemzi a tábort.

Vincze Miklós

Az SC Hírös-Ép idei első, nyári focitáborába belépvén a látogatót azonnal körülöleli az általános önfeledtség. Érthető ez egy gyermektábor esetében, a Műkertvárosi sporttelep is egy édeni szigetnek hat, ahova nem hat be a külvilág, kívül marad a forgalom, a rohanás, a problémák, még az időjárás sem tudja átvinni az ifjú résztvevők ingerküszöbét, akár extrémen meleg, akár váratlanul hűvös. Itt mindenki feltalálja magát.

SC Hirös-Ép, labdarúgás, tábor, focitábor,
Az SC Hírös-Ép gyermektábora
Fotó: Bús Csaba

A tábor vezetőjét, Kitl Zoltánt - aki az SC Hírös-Ép szakmai igazgatója, és nem mellékesen a gyermektábor vezetője -, arról kérdeztük, hogy hány tábort rendez az SC Hírös-Ép az idén.

– Az idén két alkalommal várjuk a gyerekeket. Visszatekintve ha jól számolom, zsinórban ez a tizenötödik SC Hírös-Ép által megrendezett focitábor gyermekek számára. A kezdetekhez képest négy évvel ezelőtt módosítottunk a tábor rendszerén. Azelőtt bent alvós tábort rendeztünk, de azt felváltotta a napközis jellegű tábor, erre újabban nagyobb az igény. A korábbi évekhez képest ugyanakkor az idén csak két tábort rendezünk, viszont mind a kettőt nagyobb létszámmal. Az első, most folyó táborunkba 45 főt tudtunk felvenni, a második táborba a jelentkezők számát illetően most tartunk 42-nél. Azt két hét múlva indítjuk, július 15-én. A táborok hétfőtől péntekig reggel nyolctól félötig működnek. Az érdeklődésre tehát nem lehet panaszunk. Az olyan szinten nagy, hogy az utolsó héten egy-két jelentkezőt már el kellett sajnos utasítanunk, ugyanis a sporttelepen a konténerkapacitás véges. A személyzet tekintetében segítőket is be kellett vonnunk, ifistákat és olyan középiskolai diákokat, akik a kötelező ötven órás közösségi szolgálatot teljesítik.

A táborvezető Kitl Zoltán, a két táborvezető helyettes pedig Marozsi Gábor és Gréczi Gábor, aki civilben a vármegyei első osztályban szereplő SC Hírös-Ép labdarúgója. Három ifista és két középiskolás segít még felügyelni a gyerekeket, levezetni a programokat. Molnár Dominik, Domokos Dominik és Csernák Sándor azok, akik az SC Hírös-Ép U19-es csapatának a tagjai, Berki László és Bende Zétény pedig a Katona József Gimnázium diákjai. Mindannyian tökéletes választásnak bizonyultak, lelkesen és hatékonyan végzik a munkát. Arra a kérdésre, hogy korosztály szerint be vannak-e osztva a gyerekek, a válasz igen is meg nem is.

– Korosztály szerint hirdettük meg a tábort, de széles sávot hagyva. Az U5-ös korosztálytól, tehát a 2019-es születésűektől kezdve egészen az U13-ig, tehát a 2012-es korosztályig mindenkit tudunk fogadni. Ennek a tábornak az egyik nagy varázsa az, hogy a gyermekek sokat tanulnak a szocializálódás terén. A kicsi megtanulja azt, hogy hogyan tud együttműködni a nála nagyobb gyerekekkel, a nagyok pedig a hétköznapokban tapasztaltnál jóval segítőkészebbek a kicsik irányába. Amikor persze valamilyen olyan feladat van, ahol nem szerencsés a keveredés, olyankor külön szoktuk őket választani. Nyilván egy serdülő korú nem fog az ovissal együtt focizni, de egyébként igyekszünk nem szeparálni, hanem együtt tartani az egész társaságot, hogy azt a családias hangulatot, ami az SC Hírös-Ép egyik irányvonala, itt is képesek legyünk megvalósítani és átadni a gyerekeknek.

Jelentkezés szempontjából természetesen nem kell, hogy a leendő táborlakó igazolt labdarúgó legyen.

– A jelentkező tartozhat – a meghirdetettek közül - bármelyik korosztályhoz, lehet más klubnak a játékosa, lehet félamatőr, teljesen kezdő, mindenkit tudunk fogadni. Ennek a tábornak a lényege a közösségépítés. Számunkra ez a legfontosabb, mert sajnos eltűntek a grundok Kecskemétről és általában Magyarországról is. Így manapság egy-egy ilyen tábor az igazi és egyetlen lehetőség arra, hogy a gyerekek egész nap focizhassanak.

Focizni tehát lehet szinte korlátlan mennyiségben, de nem csak foci szerepel a programban.

– A tábor hivatalosan reggel nyolctól működik, de mi természetesen már reggel hétkor itt vagyunk, hiszen vannak olyan szülők, akik már akkor kénytelenek elhozni a csemetéjüket, hiszen mennek dolgozni. Reggelivel kezdünk, utána jön egy közös délelőtti program. Ez általában valamilyen ügyességi vetélkedő. Kötélhúzás, célbarúgó verseny. De van olyan, hogy átmegyünk ugrálóvárazni, különböző sor- és váltóversenyeket rendezünk, dekázó vetélkedőt. No meg a csocsó is folyamatosan használatban van. Aztán délben következik az ebéd, ebéd után pedig elsétálunk a büfébe, hűsölni. Az is egy igazi közösségi program, kicsi és nagy együtt ül az asztalnál, hatalmas kártyapartik dúlnak. A paklik terén manapság a legmenőbbek a most folyó Európa bajnokság játékosait ábrázoló kártyapaklik. Délután is kapnak a gyerekek egy kis szabadprogramot, majd újra jön egy kiadós foci. Félnégytől uzsonnát kapnak, azt követően pedig már elkezdenek haza szállíngózni. Összességében tehát a foci az összetartó, egész napos program, de nem csak focizni lehet.

Sok gyerek számára kimondottan újdonság, hogy ily módon kimozdulhat a megszokott keretek közül.

– Mindenütt jó, de legjobb otthon, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ezen a héten jobb itt a gyerekeknek, mint otthon, a megszokott körülmények között. Nem mindenkinek van kistestvére, akinek meg van, annak nem biztos hogy van kertes háza, vagy ha van is, nem biztos, hogy lehet ott focizni, nem biztos, hogy van arra alkalmas terület, nem biztos, hogy vannak hozzá társak, itt viszont egy hatalmas folcipályákkal telerakott füves terület áll naphosszat a rendelkezésünkre, ahol kicsi és nagy bármikor tud focizni kispályán, nagypályán, kiskapura, nagykapura, ahogy kedve tartja. Nem unatkozik senki. Ha olykor-olykor előfordul egy kis sírás, annak sem az az oka, mert a delikvens rosszul érzi magát, hanem inkább azért, mert kikapott valamilyen játékban. A célunk itt az, hogy egy kicsit kiszabaduljanak a rögzült, megszokott napirendi programokból. Manapság még az óvodásoknak és az alsó tagozatosoknak is egyre inkább kötöttebb a programja. Itt végre a szórakoztató délelőtti délutáni foglakozásokkal kiszakadhatnak a napi rutinból, és mindenki el tudja magát foglalni. A tábor az edzéshez sem hasonlít. Egy gyerekcsapat edzésének is megvan ugyanis a maga kötött formája, legyen bármilyen játékos, bemelegítés, gyakorlás, szabályok mentén megy tehát a dolog, itt viszont teljesen önfeledten, akár csoportosan, akár egyénileg de mindenki talál olyan lehetőséget, amelynek keretében ki tudja magát élni, és igazi gyerek lehet, ki tudja engedni a gőzt. A kreativitás tág teret kap, mindenki megtalálhatja, hogy miben jobb. Ha van edzésen egy gyakorlat, ott nem feltétlenül van mindenkinek sikerélénye, a táborban viszont mindenki megtalálhatja azt, amiben sikerélménye van. Azért is van ennyiféle játék, hogy mindenki megtalálhassa azt a műfajt, amiben nyerni tud. Márpedig a sikerélmény elengedhetetlen, és ez az, amit mindenkinek biztosítani akarunk – jelentette ki Kitl Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában