Amerikai futball

2024.07.03. 14:45

Újraindult Baján az amerikai foci

Aki arra fogadna, hogy Baján nincsen amerikai foci, az elveszítené a fogadást. A Baja Raiders edzői és legénysége azon dolgoznak, hogy mielőbb meccseken is lehessen tapsolni a gárdának.

Vincze Miklós

Ha nem is minden csapat mögött áll ma már egy Minarik Ede a legendás „mert kell egy csapat, kell” jelszóval, hiszen van számlálhatatlan olyan gárda, amely évtizedek óta halad már az útján, az új kezdeményezések mögé azonban rendre kell egy Minarik Ede, legyen szó bármilyen csapatsportágról. Amikor annak a nyomába eredtünk, hogy hogyan is alakult meg a közelmúltban a bajai amerikai futball csapat, a Baja Raiders, a szálak Alex Glavocevichez vezettek, akiről hamar kiderült, hogy rá száz százalékig illik a Minarik Ede minősítés, hiszen amikor az iránt érdeklődtünk, hogy milyen minőségben dolgozik a bajai csapat mellett, nem győzte sorolni a posztjait. 

Kovács Joel (42) szereli a a futójátékost, Horváth Zoltánt (28)
Fotó: Pulai Zsóka

A tevékenységi körét tekintve illik rá a klubelnok, a szóvívó, a sajtós, a szakosztályelnök, a szakosztályvezető vagy akár a szakmai igazgató kvalifikáció is, azt ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem egyedül az övé az érdem atekintetben, hogy egyáltalán létezik a Baja Raiders, hiszen szüksége is van segítségre, és van is bőven olyan, akitől az megkapja. 

– Egy ember nem is győzné ezeket  feladatokat – jelentette ki Alex Glavocevic –, annál is inkább, mert az amerikai foci esetében az egyik legösszetettebb csapatsportágról beszélünk. Így aztán a csapat elindításához, fenntartásához kell nem kevés háttér, rutin és tapasztalat, amit szerencsére nekem az elmúlt tizenöt év alatt sikerült összeszednem. Rögös úton jutottam el idáig, játékosként két országban és annál is több csapatban is megfordultam. Szerepeltem az osztrák és a magyar bajnokságban, megfordultam a szerb ligában. A legnagyobb hatással rám a Székesfehérvár Enthroners csapatánál megteremtett háttér volt, és az, ahogyan azt a klubot felépítették és működtették minőségi magyar és amerikai edzők, játékosok.

A Baja Raiders ült 2022 tavaszán indult el, és ez már a második kísérlet a tojáslabda-foci bajai meghonosításra. 

– 2013-ban volt már egy próbálkozás, de akkor még nem állt készen sem a város, sem a vonzáskörzete az amerikai futballra, így aztán egy év működés után feloszlott a társaság - utalt az első próbálkozásra. – Azt azonban már az a kísérlet is megmutatta, hogy volna igény az amerikai focira a Sugó-partján. És hogy miért most indult el újra, 2022-ben ez az egyesület? Ez tulajdonképpen a véletlen műve, amit az én sérülésem okozott. Ennek következtében rengeteg időm szabadult fel, azaz lehetőségem nyílt kamatoztatni a korábban összegyűjtött tapasztalataimat, és a felszabadult energiáimat a legnagyobb örömmel fordítottam az amerikai foci Sugó-parti meghonosítására.

Ugyanakkor nem egyedül vágtam én ebbe bele, hiszen van néhány bajai srác, akik azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy ugyan segítsek már elsajátítani nekik az amerikai foci alapjait, és ha lehetséges, legalább hobbi szinten kezdjük el művelni ezt a csodálatos és összetett sportágat. Ez adta a kezdőlökést. Mind a létszám, mind az eszközök tekintetében kézzel fogható a gyarapodás. Ezt a folyamatot látva jómagam is egyre komolyabb elszántsággal ástam bele magam annak a célnak a megvalósításába, hogy mi legyünk a Bácska első amerikai futballcsapata.

A Bajai Raiders működése persze nem zökkenőmentes. A kezdeti lelkesedést követően óhatatlan van némi lemorzsolódás. Ez azonban a normális mederben maradt. Így a játékosok létszáma jelenleg huszonnyolc, két edzővel működik a klub, ráadásul az edzések tekintetében kialakult a rendszeresség. Kedden és pénteken 18 óra kezdettel, vasárnap pedig 16 órától tartják meg a tréningeket a bajaszentistváni futballpályán.

Arra a kérdésre, hogy hol tud majd versenyszerűen szerepelni ez a gárda, Alex Glavocevic elmondta, hogy régóta megvannak már a szervezett keretei Magyarországon az amerikai futballnak. 

– A Magyar Amerikai Futball Szövetség már közel húsz éve megalakult, és három felnőtt osztályt működtet. A létszám változó, általában 15, 20 csapat vesz részt a küzdelmekben. Létezik az első Liga, a HFL, azaz Hungarian Futball League, létezik a Divízió 1 és a Divízió 2, egyelőre még nélkülünk, de nagyon remélem, hogy már nem sokáig. Válogatott szinten is működik a magyarországi amerikai foci, egy évtizedbe szerepelünk már az A osztályban, ami egy ilyen fiatal szövetség nemzeti csapata részéről egyáltalán nem kis teljesítmény, különösen úgy, hogy van több olyan európai ország, amelyik 50, akár 70 éves amerikai foci múlttal rendelkezik mind a válogatott, mind a bajnokságok szintjén is.

A Baja Raiders a bajnokságban tehát még nem szerepelt, de ez a cél, ugyanakkor a keret a létszámot tekintve továbbra is növekvő fázisban van, ami elengedhetetlen is a versenyszerű szerepléshez. 

– A toborzás nálunk gyakorlatilag egész évben folyik, hiszen ahhoz, hogy a csapat biztonságosan el tudjon indulni a bajnokságban, minimum egy 35-50 fős keret szükséges. Ugyanakkor vallom, hogy ahhoz, hogy egy játékos készen álljon arra, hogy bajnokin pályára léphessen, minimum egy év felkészülésre van szükség. Ritka, hogy valakinek annál kevesebb idő elég legyen ahhoz, hogy fel tudja venni fejben és fizikailag azt a terhelést, amit az amerikai foci jelent. A mentális erőről és az akaratról nem is beszélve.

Jó hír a barátoknak és az érdeklődőknek egyaránt, hogy idén augusztusban immáron nem csak egymás közti játék szerepel a Bajai Raiders programjában, hanem meccseket is vív most már a csapat.  

– Egy kisebbfajta tornán fogunk részt venni, a négyek tornája, azaz Serial Bowl elnevezést kapta ez a viadal, amelyen velünk nagyjából egycipőben járó, tehát alakulóban lévő csapatok, klubok fognak a tervek szerint részt venni - körvonalazta a csapat előtt álló következő feladatot Glavocevic mester. – Az már biztos, hogy részt vesz rajta rajtunk kívül a Viharsarki Vitézek, akik 30 fős kerettel büszkélkedhetnek és a 25 fős kerettel bíró Oroszlány Beard. A negyedik brigádnál éppen átalakulóban van a klub, reméljük, júliusban megoldódnak a problémák, és ők is nekivághatnak a Serial Bowl sorozatnak. Ez abból áll, hogy a négy résztvevő csapat mindegyike rendez hazai pályán egy-egy tornát. Kispályás kupa lesz, és  négy helyszínen fogunk négy alkalommal napi három mérkőzést megvívni. A megszokott 11 a 11 helyett 7 a 7 elleni felállásban, és ez kiváló alkalom lesz annak a felmérésére, hogy a fejlődést tekintve hol tartunk. A végén aztán lesz egy döntő, az lesz a sorozat ötödik hétvégéje, amikor eldől a négy csapat között a végső sorrend. Nagy reményekkel, nagy lelkesedéssel várjuk ezt a kalandot, amely az egyik első nagy lépés a szervezett amerikai foci bajai útján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában