Tass

2024.06.16. 06:50

Nemzetközi labdarúgó-bajnokságnak ad otthont ÁGOTA Falva – galériával

Hat ország száz gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalja futballozik ezen a hétvégén Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván. Az I. Nemzetközi Labdarúgó-bajnokság Gyermekvédelmi Szakellátásban Élő Fiataloknak elnevezésű sportesemény egyben felkészülés is a lengyelországi gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok labdarúgó-világbajnokságára.

Gulyás Sándor

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója, az ÁGOTA® Alapítvány, valamint a Hope for Mundial lengyel nemzetiségű alapítvány közösen szervezte meg a megmérettetést. A Nemzetközi Labdarúgó-bajnokság Gyermekvédelmi Szakellátásban Élő Fiataloknak sporteseményre Ukrajnából, Szlovéniából, Szlovákiából, Lengyelországból és Horvátországból is érkeztek csapatok. Az öt külföldi csapat mellett Magyarországot öt együttes képviseli a 17 éven aluli, gyermekvédelmi gondoskodásban élő lányoknak és fiúknak rendezett bajnokságon. 

ÁGOTA Falva, labdarúgás
Hat ország száz gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalja  lépett pályára ÁGOTA Falván
Fotó: Beküldött fotó

A tíz csapat pénteken érkezett meg az ÁGOTA Közösség fellegvárába. Este a sorsolást követően a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság nyitómérkőzését tekintették meg a fiatalok. Szombaton a hivatalos megnyitón dr. Bozóky Imre nemzetközi partbíró végezte el a kezdőrúgást.  Köszöntőjében utalt a németországi kontinensviadalra. 

– Ez a torna itt ÁGOTA Falván a ti mini Európa-bajnokságotok. Kívánom, hogy mindannyian felejthetetlen élményekkel gazdagodjatok ezen a hétvégén – fogalmazott dr. Bozóky Imre.

A sportesemény célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermekek megismerkedjenek sorstársaikkal, egymás kultúrájával és átérezzék, hogy nincsenek egyedül ebben a világban. Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője örömét fejezte, hogy együtt látja több nemzet fiataljait. 

– Küzdjetek sportszerűen, és barátságosan. Szeretnénk, ha megtapasztalnátok, hogy sorstársaitokkal együtt sportolni bátorságot és önbizalmat ad – emelte ki. 

Az ÁGOTA Közösség legügyesebb labdarúgói bekerülhetnek majd abba a csapatba, amely hazánkat képviseli augusztusban Lengyelországban, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok labdarúgó-világbajnokságán, így az ÁGOTA Falvi sportesemény egyben felkészülési torna is.
Az ÁGOTA Közösség egyik ifjú focistája, Berki Róbert a kerecsendi lakásotthonban él. A fiú a Mezőkövesd Zsóry FC U 17-es csapatát erősíti.

– Már a tavalyi, lengyelországi világbajnokságon is ott voltam, én rúgtam a magyar csapat legtöbb gólját. Idén is mindenképpen szeretnénk a kiutazó csapat tagja lenni. Itt ÁGOTA Falván is az a célunk, hogy elvigyük a legjobbnak járó trófeát – mondta Róbert.

Kupai Hajnalka 5 éve focizik a Tiszakécske csapatában. A nemzetközi labdarúgó-bajnokságon a magyar lánycsapatot erősítette. 

– Az első két meccsünkből az egyiket megnyertük, a másodikon kikaptunk. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy ki mertünk állni a fiúk ellen. Bármi legyen is a mérkőzések vége, mi akkor is egy csapatként lépünk pályára, kiállunk egymásért és mindig a legjobb teljesítményre törekszünk – mondta Hajnalka.

Szombaton két csoportban zajlottak a csoportmérkőzések. A torna utolsó napján, vasárnap a bronzmérkőzést és a döntőt rendezik meg – tájékoztatta hírportálunkat Hajó Edina, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs- és marketing csoportvezetője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában