Baon podcast

2024.01.14. 11:18

A légtorna egyre több gyermeket vonz – podcast

A légtorna hét éves kortól már tanulható. A kecskeméti Fantasy Dance Company-nál is egyre több gyermek érdeklődik iránta. A karácsony előtti nagy sikerű műsorukban a közönség is láthatta, mennyire gyönyörű együtt a tánc és a légtorna. A kecskeméti Fantasy Dance Company Tánc-Sport és Légtornász Egyesület december közepén Víg Karácsony címmel, kétszer is telt ház előtt adta elő legújabb táncszínházi előadásukat, melyet Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye ihletett meg. Ennek kapcsán osztották meg tapasztalataikat és élményeiket a tánciskola vezetői, Darányi-Farkas Vera és Darányi Attila a Rádió1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: Fantasy Dance Company

A Fantasy Dance Company Tánc-Sport és Légtornász Egyesület december közepén Víg Karácsony címmel, A Hírös Agórában kétszer is telt ház előtt adta elő legújabb táncszínházi előadásukat, melyet Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye ihletett meg. Ennek kapcsán osztották meg tapasztalataikat és élményeiket a tánciskola vezetői, Darányi-Farkas Vera és Darányi Attila a Rádió1 Gong Téma műsorában. A tánciskola valamennyi növendéke teret kapott, a tizenkét csoportból mintegy 190-en álltak színpadra.

A félév záróelőadásra minden évben szeptembertől készülnek, majd januártól a júniusi évzáró bemutatóra. Emellett a versenyszezonban a versenycsoportok pluszban is edzenek. Próbáltak valami ünnepit, karácsonyit színpadra varázsolni, a sablonokat kikerülve. Sikerült, és hatalmas sikert is aratott. A főszerepet a legtehetségesebb, legügyesebb diákok kapták, de természetesen rajtuk kívül is mindent csoport színpadra lépett, a kiscsoportos óvodásoktól az érettségi előtt álló végzősökig. Sőt volt egy apuka, aki hobbi légtornász, és ő is főszerepet kapott.

A légtorna nem egy könnyű sport, mondhatni veszélyes. A tánciskolában Darányi Attila viszi a légtorna vonalat. Az ő régi álma volt, hogy elsajátítsa. Ebben nagyszerű partnere volt a Magyar Légtornász Szövetség, és a Hortobágyi Károly-díjas artista művész, Vincze Tünde. Ő volt Attila mestere, tőle tanult meg mindent.

A Fantasy Dance Company-nál most már nemcsak edzések formájában alkalmazzák a légtornát, hanem az előadásokba is beépítették. A légtorna hétéves kortól ajánlott, addigra kialakul mindenféle motorikus mozgás, onnantól lehet ezeket fejleszteni. A táborokban azonban már kisebbek is ismerkednek egy-egy mozzanatával. Ilyenkor az eszközöket jó alacsonyra kötik, hogy a kicsiknek is biztonságos legyen. 

Eddig az iskolának a légtorna-reptetéshez csak egy csörlője volt, most már azonban kettő, melynek eredménye, hogy egyszerre három gyermeket tudnak a levegőbe repíteni. Ezzel ugyan az előadás háttérmunkája nehezebbé és összetettebbé vált, de a látvány magáért beszél. 

A Fantasy Dance Company 2024-ben ünnepli fennállásának 5. évfordulóját. Ennek tiszteletére nyáron kétnapos gálát rendeznek. Június 21-én a légtorna kap főszerepet, többféle koreográfiával készülnek, hogy a közönség szélesebb képet kapjon erről a sportágról, művészetről. Június 22-én pedig a nagy ötéves jubileumi gála látható.

Az iskola időközben új helyre költözött, ahol három külön terem áll rendelkezésükre az edzésekhez. A légtornának is kiváló a helyszín, hiszen a belmagasság hat méter. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában