Erőemelés

2023.10.19. 07:00

Az eddig legjobb erőemelő világbajnokságot rendezte Kiskunfélegyháza – galériával

Egy hétig tartott az erőemelő világbajnokság Kiskunfélegyházán, amelyen harmincegy ország 944 versenyzője vett részt. A visszajelzések alapján kitűnően sikerült a verseny.

Szentirmay Tamás

Az egy hét alatt nagyon sok világcsúcsot állítottak fel a versenyzők

Fotó: Szentirmay Tamás

Nem kis munkát végzett Patyi Zoltán főszervező és csapata, akik már nem először rendeztek nemzetközi erőemelő versenyt. Ezúttal viszont világbajnokságon kellett bizonyítaniuk, és bizonyítottak is. Egy héten keresztül magas fokon teljesítettek, mindenki megelégedésére. – Mindent összevetve, fantasztikus élmény volt a világbajnokság, annak ellenére is, hogy rengeteg munkával járt, de ebben a munkában nagyon sok élményt szereztünk, nem csak én, hanem a csapat is, akikkel együtt dolgoztunk. Mindenkinek meg volt a maga feladata, és mindenki tudta a dolgát. Ezért köszönet jár mindenkinek. Hatalmas munkát végeztek a lapozók, akik mindennap több tonnát emeltek fel – mondta Patyi Zoltán.

Értékelve az egyhetes időszakot, a sportolók véleménye, és a nemzetközi vezetők visszajelzése alapján, a GPC-nél ez volt az eddigi legjobban megszervezett verseny. Az igényeket teljes mértékig ki tudták elégíteni, és azt a választ kapták, hogy minden téren ez volt az eddigi legjobb megrendezett erőemelő világbajnokság, amit Lee Marshall a világszövetség elnöke is hangsúlyozott.

A versenyen nem csak férfiak, de nők is színpadra léptek az arányuk hetven, illetve harminc százalék között volt. Távoli földrészekről is érkeztek versenyzők, mint például Dél-Amerikából, onnan is Brazíliából, Afrikából, vagy éppen Ausztráliából. 

A legidősebb versenyző kilencven éves volt, ő pedig nem más, mint a magyar dr. Keszthelyi Csaba. A legfiatalabb pedig 14 éves, mert annál fiatalabbak nem indulhattak a versenyen. 

Ők viszont többen is voltak. Az egy hét alatt nagyon sok világcsúcsot állítottak fel a versenyzők. Ezt talán annak is köszönhető, hogy mind a sportág, mind pedig a sportolók, erőnlétileg nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évekhez képest.

– A statisztikai adatok alapján fekvenyomásban döntötték meg a legtöbb világcsúcsot. Ezt azért tudom, mert itt egy kicsit, éppen a világcsúcsok miatt, megcsúsztunk. A csúcsdöntés után ugyanis minden versenyzőnek meg kell mutatnia a bírónak, hogy az öve párnázott-e, van-e benne valamilyen tartó szivacs vagy vas a derekánál, ami elősegíti a gerinc megtámasztását. A csuklószorítónál is ugyan ez a helyzet azt is le kellett venni és megmutatni. A verseny megkezdése előtt minden olyan versenyzőnek, aki csúcskísérletet jelentett be, meg kellett mutatni, hogy az övében és a csuklószorítójában ott van-e GPC-nek a logója. Amennyiben nem lett volna ott, akkor elvették volna a világcsúcsát, hangsúlyozta a főszervező.

Patyi Zoltán elmondta még, hogy a szakemberek szerint tizenhat év alatt nem ajánlatos a nagy súlyokat emelgetni. Főleg a fekvenyomás az, amitől óvják a fiatalokat. Ott ugyanis a tüdőre, illetve a más szervekre is kihat a nyomás. Éppen ezért nem ajánlatos egy tizennégy éves gyereknek, hogy ezzel foglalkozzon. Ugyanez vonatkozik a guggolásra is. Egyébként ebben a számokban nem is indultak fiatalok, csak felhúzásban. A felhúzás annyiból másabb, hogy nem úgy hatnak a súlyok a szervezetre, mint fekvenyomásban. Ott ugyanis kifele húzza magát a sportoló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában