Kosárlabda

2023.08.05. 16:17

Több fiatalt is bevetett az Észtország elleni vereségekkel hangoló magyar válogatott

A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön és pénteken lezárta a felkészülési mérkőzések sorát Kecskeméten az olimpiai kvalifikációs torna előtt, az utolsó két találkozót Észtország ellen játszotta le Ivkovics Sztoján csapata. A vendégek mindkét találkozón jobbnak bizonyultak ezúttal. 

Nyitray András

Fotó: Réti Attila

 A nemzeti együttes ugyancsak a Messzi István Sportcsarnokban két tesztmeccset vívott korábban, s előbb 90-68-ra kikapott Izraeltől, majd 73-69-re megverte Izlandot. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a folytatás előtt arról beszélt, hogy csütörtökön főként a fiatalok kapnak majd lehetőséget a bizonyításra, majd pénteken – ugyancsak az észtek ellen – már a jövő héten rajtoló olimpiai előselejtezőre elképzelt csapat lép pályára. 
Az első mérkőzésen nem is született meglepetés, az észt válogatott magabiztos különbséggel tudott nyerni a fiatalokat is bedobó magyar csapat ellen, melynek legjobb dobói Benke Szilárd és Golomán György voltak 13 és 12 ponttal. A csütörtöki visszavágón aztán már valamivel erősebb, de még mindig nem a legideálisabb összetételben játszott a magyar csapat. Szünetig szoros csata zajlott, csupán öt pont volt a különbség a felek között, de fordulás után az észtek kapták el jobban a fonalat és folyamatosan növelték előnyüket. Ezúttal sem az eredményen volt azonban a hangsúly, hiszen a magyar szakmai stáb folyamatosan szinte sort cserélt több alkalommal.  A mérkőzéseket követően a szövetségi kapitány elmondta, nincsenek könnyű helyzetben, egyes posztokon nagyon vékony jelenleg a variációs lehetőségük. Ha ez nem lenne elég, szinte az utolsó pillanatban dőlhet majd el, egyáltalán pontosan milyen keret utazhat majd a lengyelországi tornára. 
– Egy edzőmeccs volt. Mi ötös cseréket csináltunk, mint a hokiban - kezdte értékelését Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Kicsit fura helyzetben vagyunk, mert nem szakmai okok miatt hiányzik jó néhány ember nálunk. Azt sem tudjuk még, hogy milyen kerettel fogunk menni a tornára. Majd a keret fogja befolyásolni a terveinket. A mai meccsen sem rotáltunk úgy, ahogy egy meccs igényli – tette hozzá a kapitány. 

A kapitány a négy felkészülési mérkőzést összegezve arról beszélt, hogy amikor normális rotációban tudta játszatni csapatát, akkor jól kosarazott, de hiányzik legalább két ember a magas posztokon ahhoz, hogy megfelelően tudja forgatni az együttest. Azt is elismerte, hogy a dobószázalék kifejezetten rossz volt, ám hozzátette, hogy az edzéseken nem a dobásokon volt eddig a hangsúly, ezt a tornára kell megfelelővé tenni. 
– Az észt egy minőségi csapat, jól játszottak mindkét meccsen, jól dobtak, de azt gondolom, ha úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor meg tudjuk őket verni  – nyilatkozta Perl Zoltán. – Az látszik, hogy még nem vagyunk százszázalékos állapotban, még van mit gyakorolnunk, de egy jó erőfelmérő volt. 
A vasárnap kezdődő és augusztus 20-ig tartó gliwicei olimpiai előselejtező-tornán a házigazda lengyelekkel, a portugálokkal, majd a bosnyákokkal találkoznak a magyarok. Az elődöntőbe végül az első két helyezett juthat majd be. 

Magyarország–Észtország 73–90 (14–26, 17—19, 21–20, 21–25)
Kecskemét. V: Kapitány, Frányó, Minár  
Magyarország: Váradi 6/6, Somogyi 8, Benke 13/6, Golomán 12/3, Keller 2. Csere: Karahodzsics 8, Csátaljay 7, Csuti -, Csendes 2, Lukács 7, Pongó 6/3, Meszlényi 2.
Észtország: Raieste 6/6, Kirves 2, M. Jurkatamm 10/3, Kullamae 18/12, Konntsuk 12/6. Csere: Böckler 4, Post 3/3, Suurorg 7/3, T. Jurkatamm 3, Riismaa 16/6, Hermet 5/3, Toom 4.

Magyarország–Észtország 71–85 (17–23, 18–17, 21–25, 15–20)
Kecskemét, V: Földházi, Tóth C., Farkas G.
Magyarország: Váradi -, Vojvoda 5, Benke 14/9, Golomán 13, Keller 3 Csere: Karahodzsics 8, Mócsán -, Csuti 1, Lukács 7/3, Perl 9/6, Somogyi 3/3, Pongó 8/6
Észtország: Kullamae 14/6, Konontsuk 16/3, Toom 5/3, Kirves 10, M. Jurkatamm 6. Csere: Post 2, Suurorg 4, T. Jurkatamm 6, Riismaa 10/9, Hermet 4, Böckler -, Kuuba 3/3, Treier 6/3.Ny. A./MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában