Úszás

2023.07.26. 17:43

Több kecskeméti bronzérem is született az Európa-bajnokságon

Július végén Gödöllőn rendezték meg a felnőtt uszonyos- és búvárúszó Európa-bajnokságot. Az év legrangosabb versenyén 18 nemzet közel 200 versenyzője állt rajthoz. A Bácsvíz KVSC uszonyosúszói a 25 fős nemzeti válogatott közel negyedét tették ki hat versenyzővel és egy edzővel, összesen három érmet szerezve.

Nyitray András

Szili Ágnes, Wórum Regő és Blaszák Lilla érmeikkel

A kecskemétiek a négynapos versenyt végül egy egyéni és két váltó bronzéremmel zárták, ami az elmúlt tíz év legjobb hazai eredménye. A legeredményesebbnek Blaszák Lilla bizonyult, aki a 200 méteres felszíni úszásban ért oda a dobogó harmadik fokára nagy csatában, illetve a 4x200 méteres felszíni váltó tagjaként is begyűjtött egy bronzérmet. Itt egyébként duplán örülhettek a kecskemétiek, ugyanis Szili Ágnes szintén a váltó tagja volt, így ugyancsak éremmel gazdagodott. Szintén kettőzött kecskeméti erővel hajtottak a győzelemre a 4x100 méteres mix váltó tagjai, s végül Mozsárik Levente és Wórum Regő ugyancsak a dobogó harmadik fokáig jutott. 

– Tudtuk, hogy a hosszú felkészülés miatt nem lesz egyszerű ez a verseny. Ez kifejezetten a junior világbajnokságon is résztvevő versenyzők esetében volt kritikus, hiszen a fő versenyük és az Eb között négy hét telt el. Ennyi ideig fenntartani a versenyformát edzőt próbáló feladat. Az első napon sportolóink még nehézkesen mozogtak, de a második naptól már felvették a verseny ritmusát. Szoros futamokat hozott az idei Eb, többségében tized- és századmásodpercek döntöttek minden helyezésről. Blaszák Lilla megszerezte élete első egyéni Európa-bajnoki érmét, ami a munka és egyetemi tanulmányai mellett hatalmas bravúrnak számít. Szili Ágnes a junior világbajnokság után a felnőtt mezőnyben is helytállt, rengeteg egyéni számban, valamint mindhárom váltóban indult. Legjobb eredménye egy váltó bronzérem és egy egyéni 4. helyezés lett. Wórum Regő is juniorként került döntőbe a felnőttek között, egyéni és váltó versenyszámokban egyaránt, végül egy váltó bronzérmet és egy egyéni 7. helyezést ért el. Turucz Zoé részéről már a kvalifikáció megszerzése is óriási teljesítmény volt, mivel még csak 15 éves.  Fiatal kora ellenére helytállt az elit mezőnyben. Mozsárik Levente a Bácsvíz KVSC úszó szakosztályának sportolója is uszonyt húzott a lábára, ő a 4x100 méteres mix uszonyos gyorsváltót juttatta döntőbe. Losonczi Flóra a 4x100 váltó tagjaként 4. helyen csapott a célba – foglalta össze az Európa-bajnokság kecskeméti vonatkozású eredményeit Szabó László edző, majd hozzátette:  – Sportolóink rendkívül sok munkát végeztek el az idei felkészülés során. A hajnali vízbeugrások, a heti tíz edzés és a versenyekkel töltött hétvégék nagymértékű önfegyelmet és kitartást követelnek meg. Ezen a téren a csapat jelesre vizsgázott, büszke vagyok, hogy velük dolgozhatok. Sportolóink mellett szeretnék a támogató szülőknek és Kecskemét városnak is köszönetet mondani, akik nélkül ezek az eredmények nem születtek volna meg.

A kecskeméti uszonyosok számára egy hónap pihenő következik, majd megkezdődik a felkészülés a 2023/2024-es versenyidényre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában