Verseny

2023.07.31. 18:29

Az európai gyermekotthonok lakói mérik össze futballtudásukat Kecskeméten – galériával, videóval

Hétfőn kezdődött és csütörtökig tart a 22. Gyermekotthonok Labdarúgó Európa Kupa Döntője Kecskeméten, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány szervezésében. A megnyitót hétfő délután tartották a Kecskeméti Atlétikai Centrumban. A nagyszabású sporteseményre Magyarországon kívül további hét országból: Szerbiából, Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából, Németországból és Lengyelországból érkeztek hátrányos helyzetű fiatalokból álló csapatok. Az eseményt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

Horváth Péter

Kövér László, az Országgyűlés elnöke is pályára lépett

Fotó: Bús Csaba

Magyarország képviseletében hat gyermekotthon −Debrecen, Tolcsva, Komádi, Somogyvár, Kiskőrös és Mátészalka − fiataljai vesznek részt a viadalon. Az ifjú labdarúgók a Kecskeméti Atlétikai Centrumban kialakított pályákon mérkőznek meg az UEFA-szabályoknak megfelelően. 

Jánosi István sportügyekért felelős tanácsnok köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a résztvevők olyan élményekkel gazdagodnak a következő napokban, melyek egész életükön át elkísérik őket, valamint az esemény közösségépítő szerepét emelte ki.

Dr. Kövér László nyitóbeszédében kiemelte: a futball szeretete köt össze professzionális, lelkes amatőr, valamint a gyermekotthonokból érkezett játékosokat. − A foci mindenkié. Mindegy, hogy hol születtél, kik a szüleid, milyen nyelvet beszélsz és milyen sorsot élsz. Mindannyian ugyanúgy értjük mi a szép és mi a jó a fociban. Ugyanúgy értjük, miért jó játszani és szurkolni. Tudjuk, mi mindent kaptunk a futballtól. 

Megtanultuk, hogy nemcsak győzni, de játszani is csak csapatban lehet. 

Megtanultuk, hogy figyelnünk kell egymásra csapaton belül, és meg kell adnunk a tiszteletet mindenkinek, akivel együtt játszunk. Megtanultunk veszíteni, és azt, hogy alázat nélkül a győzelemnek sincs jó íze, de ha megtesszük a csapatért, ami rajtunk áll, a vereségben is lehet méltóság − fogalmazott a házelnök, és hozzátette: az ország focilázban él, és a sok szép stadion mellett hosszú idő után újra felcsillant a remény, hogy a magyar labdarúgás ismét méltó lehet régi nagy híréhez. 

A mérkőzések sorozata különleges viadallal indult: a Hírös Város közéleti személyiségei egy gálamérkőzést játszottak az Országgyűlés csapatával. A kezdőrúgást az Ezüstcipős, hetvenszeres magyar válogatott játékos, Nyilasi Tibor végezte el.

Az Európa-kupa döntője csütörtökön 11 órakor kezdődik, az eredményhirdetést 12 órakor tartják. A győztes csapat érem-, serleg-, a helyezett csapatok éremdíjazásban részesülnek. Valamennyi résztvevő csapat futball-labdát és ajándékcsomagot is kap. Különdíjban részesül a torna gólkirálya, legjobb játékosa és a legjobb kapus.

Az Ápoló Klubban hagyományosan gálaestet rendeznek a szervezők, ahol a színpadi produkciók és a köszöntők után Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs Öcsi ad koncertet, amit tűzijáték követ. Az eseményen részt vesz Nyilasi Tibor, Laczkó Zsolt, Vincze Ottó, Pisont István, Szokolai László egykori válogatott játékosok, Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány, Őze Tibor Pro-licences edző valamint Szabó István a KTE sikeredzője. Az esemény fővédnökei dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Sipos László önkormányzati képviselő.

A hírös város közéleti személyiségei az Országgyűlés csapata ellen

A kecskeméti csapatot dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Filus Andor, a KTE ügyvezetője, dr. Szász Attila, dr. Kövecs Máté, Czéh László, Forrai Gábor, Wittmann Krisztián, Körmöczi Bulcsú, Barna Endre és Koós Károly alkotta. 

A parlament csapatát dr. Kövér László házelnök, mint csapatkapitány, dr. Zsilinszky László belügyminisztériumi kabinetfőnök, Szabó Gergő Fidesz frakció titkár, Nádudvary Zoltán, a parlamenti múzeum főmunkatársa, Mihályffy Béla országgyűlési képviselő, Lipők Sándor korábbi országgyűlési képviselő, Kemecse polgármestere, dr. Bácskai János korábbi országgyűlési képviselő és Ferencváros volt polgármestere, Ifj. Fekete László, az Ezüstcipő Alapítvány vezetője, Varga Simeon, a bolgár kisebbség szószólója, dr. Horváth Ákos jogi tanácsadó és Balázs Pali előadóművész erősítette.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában