Gasztro-kulturális fesztivál

2024.05.14. 07:00

Bográcsos ételek készültek Kerekegyházán – galériával

Nagyszabású gasztro-kulturális fesztivált tartottak szombaton, Kerekegyházán. A majális legkiemelkedőbb eseményének a XIII. Bográcsos Ételek Főzőversenye bizonyult, amire huszonhat csapat nevezett.

Gulyás Sándor

A  családi és baráti társaságokból álló csapatok reggel láttak munkához, hogy ételeikkel  kivívják a neves szakemberekből álló zsűri elismerését.  Nem sokkal később már  a bográcsokból felszálló, finomabbnál finomabb illatok töltötték be a városközpont levegőjét. 

 XIII. Bográcsos Ételek Főzőverseny, fesztivál
A XIII. Bográcsos Ételek Főzőverseny családok, baráti társaságok neveztek
Fotó: Gulyás Sándor


– Első alkalommal neveztünk a kereki bográcsos ételek versenyére. Hagyományos marhapörköltet készítünk. Természetesen szeretnénk dobogóra állni, ám ha nem sikerül, akkor sem keseredünk el, hiszen nem az eredmény a legfontosabb számunkra, hanem az, hogy jól érezzük magunkat barátaink körében – fogalmazott Acél Pál, a Kerekegyházi Szikvíz csapatának szakácsa. 

A versenyre a helyi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. A osztályos tanulói is beneveztek. 

– Osztályunk a tavalyi évben is indult a bográcsos ételek főzőversenyén, így az idén sem volt kérdés, hogy fakanalat ragadunk. Mindent bele ragulevest főzünk. Az ételt gyermekszájnak megfelelően ízesítjük. A munkából mindenki kiveszi a részét, a diákok leginkább a zöldségpucolásban jeleskednek. Édesség gyanánt palacsintát is sütünk, amit a lányok készítenek el – fogalmazott Dorcsákné Csőszi Barbara tanárnő, a csapat vezetője. 

palacsinta, bogrács fesztivál
A helyi általános iskola hatodikos lányai kovásszal készítettek palacsintát 
Fotó: Gulyás Sándor

A finomságokat az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend  tagjai bírálták el, melynek elnöke Bene Sándor gasztronómiai főkancellár volt. A szakemberek értékelése szerint észrevehető volt, hogy a versenyzők jó előre felkészültek a megmérettetésre, ami meghozta gyümölcsét. 

– Az ételek a tavalyi évhez viszonyítva sokkal finomabbak voltak. Elmondható,hogy a főzőmesterek jobban odafigyeltek, megőrizve a hagyományos ízeket. A birkapörkölteknél és a vadaknál is a szokásos fűszereket használták. Hat arany, tizenkét ezüst és nyolc bronz érmet osztottunk ki – mondta el a baon.hu érdeklődésére Bene Sándor, a Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja. 

A zsűri különdíját a  Kereki Postások (burgundi marharagu), a polgármesteri díjat a Dózsa Vadásztársaság (birkapörkölt), az alapítói díjat a Köménymagok (magyaros marhalábszár pörkölt) csapatai vihették haza. A különdíjat  dr. Kovács Tiborné Major Ibolya grillázs gulyás kereki módra tortáját a  Raklapos Légierő (orbánsági csülkös bableves) gárdája kapta. A hagyományoknak megfelelően nem csak a főzőmesterek, hanem a  háziasszonyok is számot adhattak tudásukról. A  süteménysütő versenyre is nagyon sokan neveztek, így a zsűrinek nem kis fejtörést okozott a sorrend felállítása.  

– Az édességek jellegükben megfelelőnek bizonyultak, tehát nem voltak gejl édesek. A tizenkilenc nevező között négyen arany, nyolcan ezüst és heten bronzérmet kaptak. A zsűri díja Kovácsné Szőke Máriához került (müzlis kosárka), míg a polgármesteri díjat Kovács Tiborné Major Ibolya (grillázs gulyás kereki módra) nyerte el – fogalmazott Bene Sándor.

Délután és este a vidámság kapta a főszerepet. Az interaktív gyermekkoncert után helyi és országos hírű előadók szórakoztatták a nagyérdeműt.  A rendezvény ideje alatt lehetőség volt támogató jegyeket vásárolni, a bevételt a Településünk Fejlődéséért Alapítvány kapja meg. 

– Kerekegyháza és térsége mindig híres volt a hagyományok megőrzésében. Rendezvényünk ápolja a gazdag hagyományokkal rendelkező gasztronómiai értékeinket, miközben bevezeti az érdeklődőket a helyi ízek ínycsiklandozó világába. Évről-évre próbáljuk kicsit érdekesebbé, színesebbé tenni majálisunkat. A bográcsos főző és süteménysütő verseny mellett kiemelt hangsúlyt helyeztünk, arra is, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő programot. Rendezvényünk legfontosabb célja, hogy erősítsük a helyi közösségeket – emelte ki dr. Kelemen Márk, Kerekegyháza polgármestere.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában