Labdarúgás

2022.11.02. 07:00

Robog a Ballószög, ki tudja, hol áll meg

A 2021/22-es idényben a 10. helyen végzett az újonc Ballószög a megyei harmadosztályú bajnokság Északi csoportjában – újonc ugyebár azért volt a megye háromban, mert újonnan alakult csapatként indult –, az idén pedig tíz forduló után az élen állnak. Nagy Krisztiánt, a vezetőedzőt kérdeztük arról, hogy mi ennek a szép részsikernek a titka.

Vincze Miklós

2021 nyarán újra benépesült a ballószögi labdarúgó pálya, és nem csak futókkal, játszó családokkal. Korábban természetesen volt ott csapat is, sőt, egy időben – mára már legendássá vált időkben – kettő is, ám végül mindkettő beszüntette a működését. 2021-ben azonban megalakult a Ballószögi Futball Klub, annak köszönhetően, hogy korábban egy triumvirátus, Gulyás Péter, Nagy Krisztián, Bakos Tamás úgy érezte, hogy kell egy csapat. Méghozzá olyan, amelyben a máshonnan hozott, de saját elképzeléseiket valósíthatják meg közösen, ki-ki a saját szakterületén.

Szerencsés találkozás volt ez, a szereposztás is adta magát, Gulyás Péter lett az elnök, Nagy Krisztián a felnőtt csapat edzője és játékosa, Bakos Tamás pedig játékos és a gyerekek edzője. Tulajdonképpen betelepültek ők Ballószögre, bár a törekvésük az volt, és ma már gyakorlattá is alakították, hogy a helyi gyerekekből idővel helyi bázisa alakuljon ki a klubnak. Eközben reménykedtek, hogy az új klub a helyieknek is képes lesz bizonyítani. 

Egészen pontosan azt, hogy életképes az ötletük, és hogy gyökeret verhet a csapat, lehet jövője a focinak Ballószögben.

Az első évet becsülettel letudták, a zárásra 15 csapatosra olvadt mezőnyben a 10. helyet szerezték meg. Harmincegy pontot szereztek, vívtak sok szoros meccset, nyolc alkalommal sikerült győztesen elhagyniuk a pályát, nagy zakót mindössze kétszer szedtek össze. A szakmai célkitűzést tehát, hogy annak dacára, hogy a csapat új, ne legyen pofozógép, maximálisan teljesítették. Most viszont, alig egy évvel az indulás után, 2022 őszén, tíz forduló után a Ballószög eddig mindössze egy pontot vesztett, a tabellán 46 rúgott és 12 kapott góllal az élen áll, a Fülöpszállással holtversenyben. Aki a jelenlegi, idei őszi játékoskeretet megnézi, az azonnal látja az összefüggést: a Ballószög jelentősen megerősödött a nyáron. Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi történt a nyáron? Újra összeült a triumvirátus, és valami jóval magasabb célt tűztek ki maguk elé, és ehhez igazoltak játékosokat?

– Különösebb terveket nem szőttünk, akcióterv nem született – tekintett vissza Nagy Krisztán, a felnőtt csapat játékos-edzője. – Mi mindig arra törekedtünk, hogy az utánpótlás is működjön, és a felnőtt csapat is minél jobb legyen. Nyáron három játékos felszabadult a kiskunfélegyházi második csapatban, akik az elnökünk baráti köréhez tartoztak, és akiknek játszottak nálunk barátaik. 

Ők jókat hallottak rólunk, ezért volt kedvük hozzánk igazolni. És a további erősítések is tulajdonképpen maguktól érkeztek, egyik ember hívta a másikat. 

Nem volt tehát nálunk itt házon belül olyan hivatalos célkitűzés, hogy igazolunk öt, hat, hét, nyolc játékost, mert meg kell nyerni a megye hármat. Így jött ki, természetesen nem volt ez az ellenünkre, és egyelőre szerencsére jól működik a dolog, a csapat összeállt.

Ennek fényében az edző számára sem meglepetés, hogy a csapat most ott áll, ahol. – Amikor őket leigazoltuk, akkor már láttam a nyár végén, a rajt előtt, hogy ebben a keretben, – amelyben van nem egy megye egyes, megye kettes szintű játékos is –, a végén akár az első háromban végezzünk. Nem akartam nagydobra venni, hangzatos nyilatkozatokat tenni, ráadásul az edzőmeccsek sem sikerültek túl fényesen, de az, hogy jelenleg a tabella élén állunk, nem meglepő. Mert az első pillanattól jól működött a megújult keret, hamar sikerült összecsiszolni.

Valóban tekintélyes a nyáron érkezettek névsora. Ballószögre tette át a székhelyét a nyáron Kenderes Milán, Szabovik György, Masir Balázs, Kiskunfélegyházáról. Kovács Zsolt a megszűnt Városföldből jött Ballószögre, Kecskés Milán az SC Hírös Éptől, a Módra Gergő a Kecskeméti LC-től, a Pálnok László a Pálmonostorától. 

Itt aztán felmerül a kérdés, amit néha a Ballószög ellenfeleinek a szurkolói meccs közben is hangosan állítanak vagy számon kérnek, hogy vajon milyen hatalmas pénzekért érkeztek ilyen minőségi, a képességeik alapján nem megye hármas szintű játékosok Ballószögre. 

Nagy Krisztán nem esik zavarba, nincsen titkolnivalója.

–Mindenki azt gondolja, hogy ezek a játékosok pénzért játszanak nálunk, pedig ez nem így van. Nálunk nincs olyan támogató, olyan szponzor, aki a játékosoknak pénzt tudna fizetni. Még prémiumot sem fizetünk. Nincs is pénze ilyesmire az egyesületünknek. A működésre éppen van, de itt a vezetőség sem pénzért végzi a dolgát. Egyelőre minden a jó viszony és az ismeretség alapján működik, így jött össze a keret is, azt azonban őszintén és azonnal hozzá kell tennem az igazság kedvéért, hogy ezek a játékosok úgy jöttek hozzánk, hogy ha lehetőség van rá, akkor azért legyen megye kettő is idővel. Egy ilyen hallgatólagos megegyezés van a keretben. Az természetesen új helyzetet teremtene, egy esetleges följebb lépés esetén új szponzort, támogatót kellene találnunk, de az még a jövő zenéje, egyelőre a megye háromban szeretnénk minél jobban szerepelni. De e téma kapcsán hadd mondjam el itt a saját véleményemet. Én már annak idején, a megalakuláskor is leszögeztem az elnök úrnak is, és másutt is hangoztatom, hogy nem tartom jónak, hogy megye háromban a játékosok pénzt kapjanak. 

Ez annyira amatőr szintű bajnokság, hogy ha valaki itt akar futballozni, azt a futball szeretetéért játsszon, ne a pénzért. Aki pénzért akar, az menjen följebb, de a megye háromban nincs helye a pénznek, saját véleményem szerint még a megye kettőben sem. 

Arra ugyanakkor, hogy megye háromban is lehet jó csapatot csinálni, pénz nélkül is, van is példa, nem is egy. Nálunk egyelőre a jó társaság, a jó hangulat az első számú cél, emellett persze fontos az is, hogy jó eredményt érjünk el. Az, hogy ez most így működik, teljesen amatőr alapon, azért van, mert senki nem azért jött hozzánk játszani, mert ebből élne. A közös óhajt ugyanakkor, hogy próbáljunk meg feljutni a megye kettőbe, nagyon szeretnénk megvalósítani. Ha sikerül megnyernünk a bajnokságot, és találunk támogatót és szponzort, akkor megpróbálnánk följebb. A csapat szerintem képes megnyerni a bajnokságot, sőt, megye kettőben is megállná a helyét, én azonban, mint edző, ennél többet nem vagyok hivatott szavatolni. Egyelőre mindenki teszi a dolgát, aztán meglátjuk, mi lesz belőle.

Közvetlen, a pályán megoldandó feladatok is vannak még bőven, a közeljövőben is, hiszen erős ellenfelekkel találkoznak még a ballószögiek. Ezen a hétvégén szomszédvári derbit vívnak a Helvéciával, november 26-án pedig nagy rangadó vár a csapatra, hiszen ahhoz a Fülöpszálláshoz utaznak, amellyel azonos pontszámmal állnak a tabellán. Izgalmas és mozgalmas lesz tehát az őszi hajrá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában