Birkózás

2022.01.14. 07:00

Ismét kiváló eredményekkel bizonyították tehetségüket a félegyházi fiatalok

Kiváló eredményekkel bizonyították tehetségüket a félegyházi birkózók, rendkívül eredményes év van mögöttük – tudtuk meg Szabó József edzőtől, aki büszkén számolt be lapunknak sportolóik elmúlt évi munkájáról.

Vajda Piroska

A félegyházi birkózók és edzőik

Forrás: Fantoly Márton

Megtudtuk, hatan országos bajnoki címet szereztek, volt, aki többet is, sőt egyéb bravúrokat is elértek. Hárman még korosztályukban elsőévesként lettek bajnokok. Hideg Balázs és Hideg Zita a diákkorosztályban győzött az idősebbek között. Bárány-Almási Bianka a lányok mezőnyében diákolimpiai és magyar bajnoki címet szerzett, de ami igazán említést érdemel, hogy a 63 kilogrammos fiúk között is első tudott lenni. Bárány-Almási Tamás kötött- és szabadfogásban is aranyérmes lett, míg Tapodi Rebeka is felállhatott végre a jól megérdemelt helyére, a bajnoki dobogó tetejére. 

A hatodik bajnok, Biblia Róbert a kadett szabadfogásúak között úgy nyert, hogy többek között világbajnoki bronzérmes ellenfelét is legyőzte. Összességében 9 arany-, 7 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek az országos bajnokságokon – részletezte Szabó József. 

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben készült el a fővárosban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, ahová hét félegyházi birkózó nyert felvételt, majd idén ősztől további három fiatal kezdi meg a tanulmányait, ami országosan is egyedülálló. Itt a legmagasabb szinten sportolhatnak, kiváló körülmények között laknak és tanulhatnak az arra érdemesek, egészen 23 éves korukig, ami nagy lehetőség, mert diplomát is szerezhetnek, nagy terhet levéve ezzel a szülők válláról, valamint továbbra is a nevelőegyesületük színeiben versenyezhetnek. 

Szabó József arra is felhívta a figyelmet, hogy szep­tembertől egy kezdő csoport is megkezdte az ismerkedést a sportággal, sok játékkal, ügyességi, fejlesztőgyakorlatokkal, heti két alkalommal. Természetesen továbbra is szívesen fogadják a birkózás iránt érdeklődő gyerekeket – tette hozzá Szabó József edző. 

Több mint százéves múltja van a birkózásnak Kiskunfélegyházán

A Magyar Birkózók Szövetsége száz éve, 1921-ben alakult meg hivatalosan, de az elődök már korábban aktívan művelték a sportágat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az 1908-as londoni olimpián Weisz Richárd megszerezte az első aranyérmet hazánknak, amelyet még 19 követett. A legutóbbit, a huszadikat pont a százéves évfordulóra sikerült begyűjtenie a ceglédi születésű Lőrincz Tamásnak, akinek felesége révén félegyházi kötődése is van. Már a hőskorban is ért el kiskunfélegyházi sportoló nagyszerű sikereket. Világbajnoki címet szerzett 1910-ben dr. Varga Béla, majd Európa legjobbja is lett, sőt 1912-ben a stockholmi olimpián a dobogó harmadik fokára állhatott. Neki köszönhető, hogy meghonosodott Félegyházán a birkózás, amely az elmúlt száz év alatt sikert sikerre halmozott. Besze László edző munkájának eredményeként dr. Réczi László olimpiai bronzérmet és világbajnoki címet is szerzett, számos egyéb siker mellett. Később a férfiak mellett a női birkózás fellegvára is lett a város, Szabó Emese nemzetközi klasszissá érett, Eb-ezüstöt is nyert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában