Autó-motor sport

2021.01.16. 05:41

A Lotus-kupa bajnoka lett Vizin Tamás

A 2020-as esztendőben nem zártak könnyű évet a koronavírus miatt az autó- motor sport résztvevői sem, a bajai Vizin Tamás ennek dacára sem panaszkodhat: sikerült élnie a szokásosnál kevesebb lehetőséggel.

Márton Anna

Vizin Tamás a megérdemelt trófeával

Forrás: Petőfi Népe

A koronavírus-járvány az autóversenyzésnek sem tett jót, a Lotus Cup Europe szervezői április helyett szeptemberben tarthatták meg az első versenyhétvégét. A csonka szezonban négy futamban bizonyíthattak az angol, svéd, francia, német, belga és magyar versenyzők.

A bajai Vizin Tamás már az első futamon nagy fölénnyel verte ellenfeleit,

a négyből hármat megnyert, így övé lett a Lotus Cup Europe bajnoki címe. A 16. szezonjában versengő bajai autóversenyzőt az idei diadalról és a felkészülés részleteiről faggattuk.

Vizin Tamás egy frissen elkészült autóval állt rajthoz. Elmondta, hogy voltak még apróbb hibái, amiket ki kellett küszöbölni, mint minden újonnan elkészült versenyautó­nak, ami minimálisan hátráltatta őt, de a lelkesedését nem törte meg. Az első futamot sikerült megnyernie, a másodikban már nem is ment bele semmilyen kockázatos helyzetbe, és a belgiumi Zolder pályán a 2. hellyel megszerezte a bajnoki címet.

– Az a helyzet állt elő, hogy a járvány miatt az áprilisi versenykezdés eltolódott szeptemberre. Így aztán rengeteg extra időm maradt, és egy egészen más autó készült számomra, mint amivel eddig versenyeztem,

egy Lotus Exige v6 KPR, 3,5 literes középmotoros, hátsókerék-hajtású versenyautó, 380 LE körül teljesít,

és körülbelül 1100 kilogramm velem együtt – írta le az új gépét. – Az egész stáb olyan lelkesedéssel állt hozzá a szezonhoz, hogy már az első szabadedzésen sikerült jól megverni a riválisokat. Megvolt bennünk a szükséges tűz, és végig lobogott bennünk az év során. Az első versenyhétvége futamain bőven a többiek előtt végeztem, aztán sorban sikerült megnyerni a futamokat. Így egy biztató előny birtokában mehettünk a következő futamokba. Két második hely már elég lett volna a bajnoki címhez, ehhez képest igyekeztünk a legtöbbet kihozni az autóból.

Az elmúlt időszakról elárulta, hogy meglehetősen nehéz volt, ugyanis miután 2016-ban bajnok lett, utána nem ment úgy a versenyzés, ahogy szerette volna. Igaz, sikerült párszor dobogóra állnia, de csak egyszer nyert futamot. Az autója nem volt megfelelő, és egy teljes versenyen át nem tudott eredményes lenni, ami komoly lelki teher volt.

– Az én autóm egy kicsit úgy mozgott a pályán, mint a rali­autó, néha pályacsúcsot futottunk, időmérő edzést nyertünk, de egy teljes futamon soha nem tudtuk tartani. Idén viszont már az autó minden egyes porcikája kiválóan alkalmas volt a verseny megnyerésére, az autó hűtésrendszere, aerodinamikája, futóműve alkalmassá vált arra, hogy ezt a dolgot rendesen végig lehessen csinálni. Nem kellett tehát úgy bántani az autót, ami már sok lett volna neki, ami nem esett volna igazán jól. Emiatt egy sokkal nyugodtabb stílusban lehetett vezetni. Végtelenül precízen és nyugodtan lehetett vezetni – részletezte az autóversenyző.

– Az, hogy az idei év ilyen jól sikerült, nagyon sok ember közös munkájának eredménye – tette hozzá. Nagyon sokan dolgoztak azon minden nap, hogy elérjék ezt az eredményt. Mindenkinek köszönet jár, azoknak is, akik nem közvetlenül segítették, hanem a háttérben tartották a frontot, otthon vagy a munkahelyen.

– Az a segítség, amit a barátok meg a család megadnak, az, hogy a kollégákra is számíthattam,

hogy minden tökéletesen működik akkor is, ha én nem vagyok ott, nem látszik, ha valaki bajnok lesz, pedig ezek nélkül nincs eredmény – hangsúlyozta.

Az idei évet nagyon fontos mérföldkőnek tekinti Vizin Tamás a mentális és lelki hozzá­állásában.

– Most még egy kicsit dolgozunk az autón, hogy még egy picivel jobb legyen, és készülünk a jövő évi megvédésre. Az idei év attól értékes, hogy nagyon mélypontról kellett felállni, de hasonlóan nagy munka megtartani, mert ezután mindenki engem akar megverni – tette hozzá az autó­versenyző.

Vizin Tamás a megérdemelt trófeával
Fotó: Petőfi Népe

A felkészülésről megtudtuk, hogy az erőnlét jelentős részét a speedfitnessedzések adták, a teniszórák, amiket egy edző tartott a versenyzőnek, és a szimulátoros gyakorlások is hozzájárultak a kéz finommotorikus mozgásához. Végül elmondta, hogy van még egy negyedik dolog, ami rendkívül fontos, de egyben a legnehezebb is, a gondolatok tréningezése.

– A mentális edzés az egyik legnehezebb. Tavaly szakemberrel dolgoztam, ő segített, hogy tökéletes legyen a koncentrációm, hogy feloldjam a gátakat, amik megnehezítik a versenyzést. Szerintem legalább olyan fontos, hogy elhiggyük, meg tudjuk csinálni, mint az, hogy tényleg létrehozzuk azt a bizonyos dolgot. Igazán akkor vagy jó versenyző, ha nagyon mélyről is fel tudsz kapaszkodni, és ha padlót fogsz, utána újra felállsz. Az elmúlt évek nekem erről szóltak, most boldog vagyok, hogy végül ez az év ilyen szerencsésen alakult – zárta gondolatait Vizin Tamás bajai autó­versenyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában