Télűzés

2024.02.10. 19:24

Maszkák töltötték meg Baja utcáit – galériával, videóval

Elűzték a telet a maszkák Baján, szombat délután. Két helyről vonultak a Szentháromság térre, ahol közös zenéléssel és tánccal örömködtek.

Márton Anna

A vidám maszkák egyik csoportja a Citaonicatól vonult a Szentháromság térre

Fotó: Márton Anna

A télűző jelmezes felvonulás a Citaonicatól és a Liszt Ferenc AMI épületétől indult a Szentháromság térre. A fergeteges zenét a Cabar zenekar, illetve a Bácska Tamburazenekar biztosította a vidám felvonulóknak. Táncolt a Medve, a Bosnyák, a Didák és a Botos a négy éve újjáéledt bajai rendezvényen.

A Szentháromság téren Nyirati Klára polgármester és Mladen Andric horvát nagykövet köszöntötte az ünneplőket. Az eseményen részt vett Drago Horvat pécsi főkonzul, Szolga József, a magyarországi horvátok parlamenti szószólója és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. A maszkajárás lényege, hogy legyőzik a sötétséget, a gonoszságot és a világosság, a fény, a tavasz erői győzedelmeskednek.

Mint arról korábban írtunk, a maszkajárás eredetileg kifejezetten bunyevác szokás volt, csak ők öltöztek be. Baján Sokcsevits Dénes történész, kutató javaslatára indult újra.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!