Döntés

2024.02.02. 07:31

A vármegyei értéktárba kerülhet a Tóth Mike-féle ásványtár és Kalocsa első pecsétje is

Pécsi Vivien, a kalocsai képviselő-testület kulturális és szociális bizottsága elnökének véleménye szerint a kalocsaiak méltatlanul keveset tudnak a Kalocsai Települési Értéktár Bizottság munkájáról, amelyet társadalmi megbízású szakemberként Romsics Imre, a Kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója vezet.

Zsiga Ferenc

A Tóth Mike-féle ásványtár

Fotó: Beküldött fotó

A város önkormányzata a legutóbbi ülésén hallgatott meg beszámolót a helyi értéktár bizottság éves munkájáról. A 2022-es esztendő második, illetve a múlt év első félévét felölelő összegzésben Romsics Imre részletesen ismertette a bizottság egyes ülésein hozott döntéseket. Bemutatta azokat az eseményeket is, amelyeken például a már hungarikumnak minősített kalocsai hímzést, írást és pingálást mutatták be megyei és országos rendezvényeken. 

Kalocsa város első pecsétje
Fotó: Beküldött fotó

A felsorolásból nem maradt ki az sem, hogy 2022 novemberében felavatták Szarka Vëra emlékszobrát Homokmégyen. Szó esett arról is, hogy a helyi értéktár bizottság javaslatára a vármegyei értéktár bizottság tavaly márciusban felvette a kalocsai Jézus szíve búcsú és körmenetet – a kulturális örökség kategóriában – a vármegyei értékek közé. A beszámolóból az is megtudható, hogy Kalocsán tavaly március 15-én nyílt Az egyetlen…Petőfi sírvers Kalocsán című kiállítás a Viski-múzeumban, ahol Szabó Ferenc sírkövét, Petőfi Sándor sírversét mutatták be. 

Az önkormányzati ülésen Pécsi Vivien arra is felhívta a figyelmet: jelenleg a vármegyei értéktár bizottság elbírálására vár, hogy a Tóth Mike-féle ásványtár és Kalocsa város 1729-ben alkotott első pecsétje is a vármegyei értéktárba kerüljön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!