Kiállítás

2024.02.12. 14:42

A haza fiatal hőseivel ismerkedhettek meg a szabadszállásiak

A Haza ifjú hősei címmel nyílt kiállítás a minap a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A tárlatot dr. Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének alapító elnöke nyitotta meg, majd Hajagos Csaba tartott rendhagyó előadást.

Gulyás Sándor

A rendhagyó történelemórára nem csak a diákok, hanem a felnőttek is kíváncsiak voltak

Fotó: Jószef Attila Közösségi Ház

A történész tíz fiatal életét mutatta be, hogy miként lettek hősök. A résztvevők az élettörténetükön keresztül betekinthettek az akkori történelmi eseményekbe, történésekbe.

A hősök kultuszát Magyarország idegen megszállásait követően betiltották. Évtizedekig nem lehetett megemlékezni róluk, tetteiket elferdítették, meghamisították. Legtöbbjükről ma sem esik szó az iskolákban. Ennek okán, öt esztendeje, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult tárlat tablói tíz XX. századi magyar fiatal életútját, hazaszeretetét, a történelem kihívásaival szemben mutatott tanúságtételét mutatja be a Kárpát-medencében élő összmagyarság számára. A kiállítás látogatói Baracsi László, Brenner János, Egán Iván Pál, Gaál Tibor, Görgey János, Körösztös Krizosztom, Mansfeld Péter, Sebő Ödön, Vezér Ferenc és Wittner Mária életútját ismerhetik meg az összeállításból.

Fotó: Jószef Attila Közösségi Ház

A Haza ifjú hősei című tárlat célja, hogy a fiatalokat a hősök üzenetével megszólítsa, hagyományos értékeinket feléjük közvetítse. Nagy szükség van erre, különösen akkor, amikor a globalizáció kultúránk alapjainak felszámolásával fenyeget, kényelemkereső, eszmények nélküli életre csábítva a jövő nemzedékeket.

A fiatal „hősökben” az közös, – bár a legkülönbözőbb élethelyzetekből, családokból származtak, volt köztük pap, szerzetes is – hogy bármikor készen álltak életüket adni hazájukért, nemzetükért. Egy olyan korban, ami talán a legtöbb szenvedést hozta a magyarságra. Az ő történetük a nemzet igaz történelme.
Az ifjak helytállása ékes bizonyítéka annak, hogy még a magyarság számára tragikus XX. század is bővelkedik felemelő történelmi pillanatokban, világra szóló teljesítményekben – derült ki a közönség számára rendhagyó szabadszállási történelemórán.

A Patrióták kulturális-közéleti egyesület szervezésben megtartott programot beszélgetés és kérdések sokasága zárta. A tárlat február végéig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében. 

Fotó: Jószef Attila Közösségi Ház


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!