Bálozók

2024.02.13. 17:30

A fergeteges bátyai Rác Prélón még a horvát főkonzul is ropta – galériával

Idén is a farsangi események kiemelt rendezvénye volt a bátyai faluházban a szombaton megrendezett Rác Préló, amelyre Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja is ellátogatott.

Zsiga Ferenc

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat hagyományosan legnagyobb rendezvénye a Rác Préló

Fotó: Zsiga Ferenc

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat hagyományosan legnagyobb rendezvénye a Rác Préló, amelyre a távolabbi, rácok lakta települések mellett Kalocsáról és Dusnokról is nagy számban érkeztek a természetesen nem csak horvát nemzetiségű bálozók. –Nagy öröm számunkra, hogy az évről évre visszatérő vendégek között egyre több a fiatal, szinte meg sem kell hirdetnünk a prélót, az ülőhelyek néhány nap alatt gazdára találnak. A bállal nem kevesebb a célunk, minthogy azokat hagyományokat elevenítsük fel, őrizzük, amelyeket rác felmenőink ránk hagytak. Régen a farsangi időszakban a prélókban, azaz fonókban jártak össze az emberek, ilyen alkalmakkor mulattak, vigadtak. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt a kultúránk részét képező hagyományt autentikus formában ápoljuk, mások számára is bemutassuk– mondta el Markó Judit, a bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Az ünnepi díszbe öltöztetett faluházban a préló a magyar és a horvát himnusz eléneklésével kezdődött, majd Anisity Ferenc, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte a vendégeket, köztük Drago Horvatot, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulját és Fekete Csabát, Bátya község polgármesterét. A főkonzul magyar tolmácsolás mellett ugyancsak horvát nyelven osztotta meg ünnepi gondolatait; beleszőve, nagy büszkeség számára, hogy az anyaországtól távol ilyen mélyen gyökerező hagyományőrzéssel találkozik.

A megnyitót követően a vérpezsdítő, a közönség által jól ismert és énekelt délszláv dalok és dallamok a tököli nemzetiségi Selo zenekar előadásában csendültek fel. Ennek köszönhetően hamar megtelt a színpadi előtti tér, még a hagyományos körtáncot is csak kis időre szakította meg az ízletes és bőséges vacsora, hogy aztán hajnalig tartson a 2024. évi fergeteges bátyai rác préló.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!