Szent Márton nap

2023.11.11. 11:12

Kecskeméten lampionos felvonulással ünnepeltek a német nemzetiségűek

A kecskeméti Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat több mint egy évtizede minden évben megszervezi Szent Márton napi megemlékezését. Ez idén sem volt másként. Az eseményre közel kétszázan látogattak el.

Lizik-Varga Katalin

Az este folyamán a Vásárhelyi Pál Általános Iskola nemzetiségi osztályai adtak műsort

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A német nyelvterületeken nagy kultusza van a Márton napi felvonulásoknak és rendezvényeknek. Kecskeméten a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat igyekszik ápolni ezt a szép hagyományt. Ezért szerveznek immár több mint tizenöt éve a városban is Szent Márton napi megemlékezést. Az este egyik fénypontja mindig a lampionos felvonulás. A fény Szent Márton püspök jó cselekedeteit jelképezi. 

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az idei rendezvényt is különleges lampionos felvonulással kezdték. A résztvevő gyermekek saját készítésű lámpásokkal vonultak a rendezvény helyszíne, a Bajor Étterem előtt. 

Neuendorfné Rózsa, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a mai nap nemcsak Szent Márton ünnepe miatt fontos számukra, hanem azért is, mert Németországban november 11-én 11 óra 11 perckor veszi kezdetét a farsangi időszak. 

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Nekem nagyon sokat jelent, hogy a Szent Márton napi rendezvényünkkel évről-évre, már több mint 15 éve megmozgatjuk és összehívjuk településünk német nemzetiségű óvodásait, iskolásait és lakosait. Hozzátette, hogy az esemény nyitott mindenki számára, bárkit szeretettel látnak mindig. 

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az este folyamán a Vásárhelyi Pál Általános Iskola nemzetiségi osztályai adtak műsort. Árnyjátékot is láthatott a közönség, valamint német dalokkal is meglepték a jelenlévőket. 

A rendezvény végén libazsíros kenyérrel és meleg teával vendégelték meg a résztvevőket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!